Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Prvog oktobra u Nišu počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa, a Dom zdravlja će raspolagati sa 10 hiljada doza, što je više vakcina nego prošle godine.

DZ
Vakcina za sezonski grip je besplatna; Foto: Dom zdravlja

Vakcinacija će se obavljati u centralnom objektu Doma zdravlja Niš radnim danom u vremenu od 10 do 19 časova u ordinaciji broj 59, a vikendom u prostoriji intervencije broj 48. Takođe i u gradskim i seoskim zdravstvenim stanicama po ustaljenom rasporedu rada.

Deca starosne dobi od 3 do 18 godina vakcinu primaju u centralnom objektu Doma zdravlja Niš, ulaz br.4 na odeljenju vakcinacije. Za decu do treće godine života naknadno se očekuje isporuka vakcina.

„Pacijenti će moći da prime vakcinu isključivo u ambulanti gde imaju otvoren zdravstveni karton j samo uz nalog ordinirajućeg izabranog lekara u toku istog dana“, kažu u Domu zdravlja.

Indikacije

Prema epidemiološkim i kliničkim indikacijama, vakcinacija se preporučuje osobama starijim od 3 godine, onima koji boluju od hroničnih poremećaja plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i od metaboličkih poremećaja (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećaja bubrega. Takođe i osobama sa oslabljenim imunitetom, osobama starijim od 65 godina, osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima, ustanovama socijalne zaštite, zaposlenim u zdravstvenim ustanovama i javnim službama.

Vakcina je besplatna za sve građane i kako kažu lekari, najefikasnija je mera prevencije protiv sezonskog gripa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije