Počeo Karavan za klimu: Borba protiv klimatskih promena

Svečanim otvaranjem u Oficirskom domu u Nišu, Karavan za klimu započeo je svoje treće izdanje. Ovo je projekat koji je 2018. godine osmislio Francuski institut u Srbiji, a koji se ove godine realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji.

Počeo Karavan za klimu

Ideja manifestacije je nastavak borbe protiv klimatskih promena i zaštita biodiverziteta, uz podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

„Karavan je projekat koji „šeta“ po gradovima Srbije i značajan je ne samo po pitanju klimatskih promena već i institucionalne saradnje“ kaže Bertran Mije, ataše za saradnju Ambasade Francuske i podseća da postoji odlična saradnja ambasade te zemlje sa organizacijama i institucijama u Nišu, a da je to potvrđeno i nedavnom novom posetom ambasadora Francuske koji je boravio u ovom gradu.

„Vreme je da se osvestimo“ poručuje Biljana Filipović Đušić, pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine, zadužena za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Koje su globalne posledice

Ovogodišnje izdanje projekta obuhvata pedagošku izložbu koja predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena (topljenje polarnih ledenih kapa, porast temperature i acidifikaciju mora, klimatske ekstreme poput požara) sa direktnim uticajem na biološku raznovrsnost, ali i invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova, nudeći odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta.

Izložba je u Oficirskom domu u Nišu⁸

Izložba je upotpunjena interaktivnim eksponatima koje je osmislio Centar za promociju nauke, ali i Kutkom za društvene mreže koji je pripremila Kancelarija Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji. Publici će takođe biti dostupna i selekcija francuskih kratkometražnih filmova sa istom tematikom i prevodom na srpski.

„Klimatske promene su sve prisutnije i vidljivije. Biljke i životinje nam ne govore, ali oni koji se bave biodiverzitetom itekako uočavaju promene. Stručna i naučna javnost ukazuje na to da klimatske promene globalno mnogo utiču na biodiverzitet“ kaže Olivera Milošević iz udruženja „Zeleni ključ“ i ukazuje da ljudski faktor u velikoj meri doprinosi očuvanju životne sredine i da o tome moramo da brinemo.

Izložba je otvorena za posetioce u Oficirskom domu u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije