Niški stručnjaci napravili test na Covid-19 koji predviđa tok bolesti

Niški testovi traženi u inostranstvu, u srpskim bolnicama ih još uvek nema

Niški stručnjaci iz kompanije „Neomedika“ razvili su jedinstvene serološke testove na Covid-19 koji su veoma traženi na tržištu i za sada se distribuiraju u 16 zemalja širom sveta. Na žalost, svoju primenu još uvek nisu našli u okviru srpskog zdravstva. Tek nekoliko privatnih laboratorija ima ove „Naisa“ testove u ponudi.

Ovaj inovativni test „Naisa-Sars Cov 2“ za samo sat i po vremena iz uzorka venske krvi detektuje kovid virus. Pored IgM i IgG frakcije utvrđuju se i IgA antitela koja predviđaju tok bolesti.

IgA predviđa tok bolesti

Studija sa Univerziteske klinike u Hamburgu prva je dokazala da se IgA frakcija javlja prva i da ima prognostički značaj. Ovo tvrđenje su kasnije potvrdili i drugi istraživački centri objašnjava magistarka farmacije Milica Todorovska Rašić koja je rukovodilac kvaliteta u kompaniji „Neomedika“.

„Kod pacijenata kod kojih se IgA javio u prvim danima nakon pojave simptome i u nižem titru, prognoziramo da će biti lakša klinička slika, a sa druge strane kada je odloženo javljanje i u višem titru simptomi su znatno teži.To znači da se ovim testom predviđa tok same bolesti„, kaže Todorovska Rašić.

pipeta
Foto: B.J./Novinari Online

IgM je važan kod praćenja akutne faze infekcije, a IgG frakcija će posebno biti važna kod vakcinisanja. Ukoliko neko već ima ova antitela znači da je prokužen i da nema potrebe da se vakciniše.

IgA klasa nije previše uključena, posebno ne u Srbiji, ali Zapadna Evropa je sve više koristi kao prediktički faktor zbog toga što može da predvidi tok bolesti te je potražnja za „Naisa“ testovima velika u čitavom svetu, kaže direktor kompanije „Neomedika“ Saša Tričković. Testovi su visoko senzitivni i odlično su primljeni od strane stručne javnosti.

„Ovaj test se izvozi za sada u 16 zemalja, sporo ide zbog neophodne registracije u svakoj državi, te će u Indiji biti registrovan tek za godinu dana. U Velikoj Britaniji se uveliko rade ovi testovi, u Švajcarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj, pregovaramo sa Austrijom. Potpisan je ugovor sa Peruom, ima nas i u Aziji – Filipini, Indonezija,Indija i Egipat„, kaže Saša Tričković direktor kompanije.

elisa
Foto: B.J./Novinari Online
Celokupni proces analize na „Naisa platformi“ je potpuno automatizovan. Svi reagensi i sve što je potrebno za izvođenje jednog testa je u kertridžu. Potrebno je ispipetirati uzorak pacijenta, odnosno serum i postaviti na aparat u sistem koji je zatvoren. Za izvođenje analize potrebno je oko 2 sata, pojašnjavaMilena Milojević rukovodilac proizvodnje imunohemije.

Za 15 minuta do dijagnostike

Iz ove kompanije uskoro stiže i brzi antigenski test koji za samo 15 min dijagnostikuje prisustvo kovida u nosu. Na taj način će ovim testom biti kompletirano dijagnostičko rešenje od prvog trenutka kada neko posumnja da je zaražen pa dalje kroz ceo tok infekcije.
„Razvijeno je kompletno dijagnostičko rešenje Total covid solution. Najnoviji je brzi antigenski test koji treba da se uradi u trenutku kada je neko imao rizičan kontakt ili posumnja da je zaražen. Test se radi iz nazalnog brisa i rezultati se dobijaju za 15 minuta. On detektuje direktno prisutvo virusa u uzorku“, kaze mr  Milica Todorovska Rašić.
test
Foto: B.J./Novinari Online
Iako su Naisa testovi prošli inspekciju Ministarstva zdravlja i registrovani su u Agenciji za lekove i medicinsku opremu i dalje nisu u zvanicnoj primeni u okviru zdravstvenog sistema u Srbiji. Za sada ih ima u privatnim laboratorijama u Beogradu i Novom Sadu, a od nedavno i u Nišu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije