Mika Tambura preminuo od posledica koronavirusa

Preminuo Mika Tambura

Miroljub Mika Jovanović preminuo je noćas posle kraće bolesti u 70. godini od posledica koronavirusa. Poslednjih nedelju dana bio je priključen na respirator u KC Niš. Uprkos naporima lekara nije uspeo da pobedi bolest.

Miroljub Mika Jovanović rođen je 21.maja 1951. godine. u Nišu. Osnovnu i srednju školu završio je u Nišu. Diplomirao je na fakultetu Zaštite na radu, a već sa 23 godine postao je direktor Muzičko-kulturnog programa u Domu kulture „Josip Kolumbo“. Iste godine grupa Lutajuća srca, čiji je osnivač, osvaja nagradu na festivalu u Subotici pesmom „Još malo“ a bend dobija poziv da Jugoslaviju predstavlja na takmičenju u Bremenu. Usledili su pozivi širom sveta za koncerte i nastupe i nastali neki od najvećih hitova kao što su „ Brod za sreću“ „ Jefimija“ „ Seti se“ i mnogi drugi.

Karijera našeg poštovanog kolege od rane mladosti, uz veliki talenat i napore da se kvalitet u oblasti muzike i kulture iskaže na pravi način, kreće uzlaznom putanjom. Radio je više od 30 godina u različitim medijima. Od 1993. godine bio je glavni i odgovorni urednik prve privatne radio stanice u Nišu Belami radija, dok je na televiziji Belami vodio kultne emisije „Subotom“ i „Odmori mozak“.

Miroljub Jovanović dao je veliki doprinos razvoju kulture Grada Niša. Bio je dugogodišnji organizator Filmskih susreta i Horskih svečanosti, jedan od osnivača Niških muzičkih svečanosti, direktor Galerije Niškog kulturnog centra, kao i organizator Festivala savremenog srpskog filma u Beču.

Miroljub Jovanović na koncertu sa Lutajućim srcima

O nadimku „Tambura“

Miroljub Jovanović je u poslednjem intervjuu za portal Niške vesti  govorio otkud mu nadimak „Tambura“.

„Ja umem da se šalim, šta da sam svirao okarinu, kakav bi nadimak onda imao (smeh). U društvu se uvek govorilo – gde ti je tambura? Niko nije pitao – gde ti je gitara? Ajde uzmi malo sviraj – tamburaj…tako smo se šalili. Meni je drago što imam taj nadimak, jer on definiše otprilike ono što sam radio i što jesam. Neki ljudi kada sam se kasnije potpisivao su mi govorili – ti si ozbiljan čovek, bio si direktor televizije, glavni i odgovorni urednik, kako to Tambura. Ja međutim, ne vidim nijedan razlog zašto ne bih bio ponosan na svoj nadimak, pogotovu što je on muzički“, govorio je Mika Jovanović.

Iza sebe je ostavio dvojicu sinova, ćerku i unuka. Sahrana će biti u subotu 5. decembra u 14.30 na Novom groblju u Nišu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije