„Mara“ i za smeštaj socijalno ugroženih: Roditelji dece ometenih u razvoju protiv takvog rešenja

Socijalno ugroženi stariji ljudi koji nemaju osnovne uslove za život, a koji su pre epidemije korona virusa bili u Prihvatilištu u Gerontološkom centru tokom zime biće smešteni u jedan deo Ustanove „Mara“ u Nišu.

To je prelazno rešenje dok Centar „Mara“ ne dobije licencu resornog ministarstva za uslugu „Predah roditeljstva“ a koja se očekuje na proleće 2021. godine, ističu nadležni.

Više od 40 roditelja dece ometene u razvoju – korisnika „Mare“ nisu za to da socijalno ugroženi budu smešteni u prostor koji je namenjen njihovoj deci i potpisali su peticiju protiv takvog rešenja.

Mara
Roditelji dece ometene u razvoju na sastanku sa direktorom „Mare“; Foto: Novinari Online

„Prostor je prazan i zašto bi bio korišćen za druge kategorije korisnika. Naša deca već sedam meseci ne dolazi u prostorije ovog centra zbog epidemije korona virusa. Ovih dana se tek govori da će do 20 dece, čiji roditelji rade, moći da dolaze, a ostali ne. Ne slažemo se sa tim. U teškom su položaju i roditelji koji ne rade. Mara ima 70 korisnika“, kaže Jovana Paunović iz Saveta roditelja „Mara“.

Direktor ove ustanove, Miloš Ranđelović kaže da je u toku formiranje za radnu grupu za licenciranje i da će do proleća korisnici moći da koriste nov prostor koji će do proleća biti namenjen socijalno ugroženima.

„Prostorije u novom objektu su male i u njima ne može da se obezbedi fizička distanca među korisnicima tako da i ne mogu da se koriste za grupe dece“, kaže Ranđelović.

Iz Kabineta gradonačelnika objašnjavaju da je u pitanju prelazno rešenje i da niko neće da im oduzme prostor „Mare“ čiji je inače osnivač Grad Niš.

„Grad trenutno nema Prihvatilište jer Gerontološki centar ne može da primi te ljude zbog pandemije, Ministarstvo je odobrilo da privremeno rešenje bude Mara. Čeka se lincenca za uslugu „Predah roditeljstva“ koja se očekuje na proleće sledeće godine„, rekla je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Roditelji su naglasili da će zahtevati razgovore sa najvišim gradskim intitucijama i da će im predati peticiju, kako bi obezbedili da što veći broj dece tokom narednih meseci da boravi u ustanovi.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije