Kućni testovi na Covid 19 dostupni u apotekama u Beogradu

Od večeras Beograđani mogu kupiti testove na Covid 19 za kućnu upotrebu u apotekama u blizini domova zdravlja. Test košta oko 1.300 dinara, a njegova pouzdanost je 98 odsto. Proizvođač je firma iz Južne Koreje.

Direktorka Apoteke “Beograd“ Jasminka Bjeletić kaže za Tanjug da su u pitanju testovi koji detektuju korona virus po istom principu kao PCR, da su jednostavni za upotrebu, ali da bi trebalo da ih primeni zdravstveni radnik.

“Testovi su već večeras stigli u neke apoteke, i sutra pre podne je raspodela. Naručili smo oko 3.000 testova i opredelili ih za 40 naših apoteka, uglavnom blizu domova zdravlja, tako da kupci u kovid centru mogu da urade test. Naravno, može i u kućnim uslovima, ali to treba da uradi osoba sa stručnim medicinskim znanjem“, kaže Bjeletić.

Prema njenim rečima, test košta 1.296 dinara i ukoliko bude bilo potrebe biće nabavljene i dodatne količine ovog testa.

Takođe se očekuje daće ovih dana i apoteke u drugim gradovima nabaviti ove, za sada jedine, testove za Covid 19 za upotrebu u kućnim uslovima.

Uputstvo za upotrebu

Osobi sa simptomima infekcije uzima se bris iz nosa štapićem, koji treba da se zadrži određeno vreme da bi prihvatio antigene, i zatim se ubacuje u bočicu sa tečnošću za detekciju.

Posle toga štapić se prenosi na pločicu, a ako se pojave dve crtice, rezultat je pozitivan.

Bjeletić kaže da je pouzdanost testa oko 98 odsto i da rezulatat ne može da bude lažno pozitivan, ali može da bude lažno negativan ako, kako je objasnila, štapićem nije uzeto dovoljno materijala za test, odnosno ako je prerano izvučen iz nosa.

“Test ne mora da pokaže pozitivan rezultat prvog dana kada se pojavi povišena temperatura, najbolje je da se uradi drugi ili treći dan od pojave simptoma“’, kaže Bjeletić.

Dodala je da će testove, koje proizvodi firma iz Južne Koreje, dobiti sve apoteke u Srbiji koje budu zainteresovane da ih nabave.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije