𝕊𝕝𝕒𝕥𝕜𝕠 𝕠𝕕 𝕜𝕦𝕡𝕚𝕟𝕒
Kako je lepo kad te dečko ovako probudi.
A da, ja nemam dečka. A ni kafa nije turska. Sa automata je. Ali slatko od kupina je domaće.
𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:
• Kupine
• Šećer
• Voda
𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:
Gotovo se sva slatka pripremaju u razmeri 1:1. Dakle, koliko voća, toliko i šećera.
Ja sam ovo slatko pravila od divljih kupina koje sam sama brala na Malom Jastrepcu.
Kupine što manje dirajte rukama, da ih ne povredite, jer su mnogo nežne. Spustite ih u cediljku i istuširajte hladnom vodom. Dobro ih ocedite. Kada se ocede, presipajte ih u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko i dodajte šećer. Najbolje je da oba sastojka sipate istovremeno, jer ćete ih tako najbolje promešati.
Ostavite ih da tako ušećerene odstoje nekoliko sati.
Dodajte vode da natopite kupine, ali ne preterujte. Voda treba tek da ih natopi, ne da ih udavi.
Kuvajte na tihoj vatri, dok se šećer ne rastopi, a onda slobodno malo pojačajte. Zaboravite na mešanje, to je dosadno. Šerpu blago protresajte, kao kad puckate kokice, samo mnooogo laganije, ne želite da se opečete. Tako će se pena skupiti po sredini i biće vam lakše da je izvadite.
Posle nekih pola sata kuvanja, izvadite malo slatka na tacnu, da proverite koliko se zgusnulo. Neka se na tacni prohladi, kako biste dobro ocenili koliko je još potrebno da se kuva.
Slatko će vam samo reći kada je gotovo, bukvalno će da vam prošapuće kroz penu koja se sada ravnomerno rasporedila.
To je to!
𝙎𝙚𝙧𝙫𝙞𝙧𝙖𝙣𝙟𝙚:
Nemoj da se nekom desilo da slatko posluži bez čaše ledene vode sa kašičicom preko i bez poslužavnika sa miljeom, to je slatkohuljenje!
Za Novinari Online piše i kuva Isidora Smiljković