𝕊𝕚𝕣𝕦𝕡 𝕠𝕕 𝕝𝕛𝕦𝕓𝕚č𝕒𝕤𝕥𝕠𝕘 𝕓𝕠𝕤𝕚𝕝𝕛𝕜𝕒
Ovaj prokleti #covid19 ima svojih prednosti. To besomučno sedenje kod kuće me je nateralo da se posvetim uzgoju aromatičnog bilja u saksijama na terasi. Ljubičasti bosiljak je toliko poludeo, da bukvalno na nedeljnom nivou mogu da pravim ovaj sirup. Budući da sam pre nekoliko godina uspela da ubijem čuvarkuću, kojoj stvarno nije potrebna nikakva nega, preponosna sam na svoje biljčice!
Sirupi se prelako prave, prezentovaću vam svoje, a i vi sami možete da se poigrate sa aromama, sigurna sam da nećete pogrešiti!
𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:
• 300g šećera
• 2dl vode
• ljubičasti bosiljak
• sok od 1 limuna
𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:
Prelijte šećer vodom i ostavite da ključa na šporetu oko 10 minuta.
Dodajte bosiljak. Ja sam dodala listova koliko je stalo u kutiju od porodičnog Frikomovog Quattro sladoleda (verujem da je svako ima u kući). Kada dodate biljke, smanjite temperaturu, treba lagano da ključa.
Kuvajte još 15 minuta, zatim procedite kroz sitnu metalnu cediljku i dooobro ispritiskajte lišće, dušu mu iscedite! Ja obično pojedem to što ostane, bude predivno, verujte mi!
U proceđeni sirup dodajte sok jednog limuna, a onda ga opet vratite na ringlu. Dovoljno je samo da baci ključ.
Kada se ohladi, presipajte u staklenu flašu i čuvajte u frižideru.
Za Novinari Online piše i kuva Isidora Smiljković