𝕂𝕠𝕝𝕒č𝕚ć𝕚
„Grad je tako siv, i hladno je…“
Imam jednu teglu u dnevnoj sobi koju svi rado otvaraju kad dođu kod mene. Bila je prazna. Sada su u njoj ovi kolačići po receptu moje bake, ali malo modifikovani. Koristila sam zdravija brašna i brezin šećer umesto one bele smrti. Super su za umakanje u kafu ili čaj.


𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:
• 125g maslaca
• 1 prašak za pecivo
• 2 kašike brezinog šećera
• 1 jaje
• speltino brašno
• ovseno brašno
• kakao prah
• cimet
𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:
Nikada ne mogu da navedem tačne količine brašna, ali je bitno da umesite testo koje će biti kompaktno, koje se ne lepi, i ne raspada se kada se razvija.
Sjedinite sve sastojke, osim kakao praha. Kada umesite lepo testo, podelite ga na dva dela. U jedan deo dodajte kakao i ponovo umesite.
Rastanjite oba dela. Ja to radim tako što testo stavim između dva papira za pečenje, jer me nervira kad mi se oklagija lepi.
Stavite jedan deo na drugi, uvijte u rolat i isecite krugove debljine oko 1cm. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni 15 minuta. Smanjite zatim temperaturu na 180 stepeni i pecite dok ne dobiju lepu rumenu boju.
Za Novinari Online piše i kuva Isidora Smiljković

