Apel lekara: Ne lečite se sami, Covid 19 je teška bolest

Broj pozitivnih na Covid 19 povećava se iz dana u dan, ambulante su pune, čeka se satima, bolnički kapaciteti su prenapregnuti, situacija je katastrofalna i ne vidi se kraj. Ipak, ono što nikako ne bi trebalo da radite, ukoliko posumnjate da ste zaraženi ovim virusom, to je da se lečite sami ili preko interneta, upozoravaju stručnjaci.

Kako bi izbegli višesatno čekanje u redovima, testiranje i ostale analize, mnogi građani pomisle da je najbolje da se sami leče ili da potraže savet od onih koji su već preležali kovid. Zbog takve odluke oni stavljaju „glavu u torbu“ i prognoze za izlečenje ne idu u dobrom pravcu. Kada se jave nakon nekoliko dana sa povišenom temperaturom, sa upornim kašljanjem i otežanim disanjem put do zdravlja sve je teži i komplikovaniji.

Javite se lekaru na pojavu prvih simptoma

Da ne bi došlo do dramatičnih situacija od kojih mnoge završe tragičnim ishodom, lekari niškog Doma zdravlja apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno i da ne čekaju da bolest sama prođe.

„Oni koji se jave trećeg, četvrtog dana od pojave simptoma ili kada dođe do obostrane pneumonije tog trenutka ulazi se u veoma teško stanje. Bez obzira na godište pacijenta, klinička slika je teška, neophodna je kiseonička potpora i hospitalizacija„, kaže prof. dr Milorad Jerkan direktor Doma zdravlja.

Foto: Novinari Online

Zbog toga je važno da se na pojavu prvih simptoma kao što su temperatura, bolovi u mišićima, gubitak čula ukusa i mirisa, kijavica ili kašalj, građani jave u najbližu kovid ambulantu kako bi prošli trijažu.

„Svako ko se na vreme javio i počeo sa adekvatnom terapijom koju je prepisao lekar, u suštini je dobro prošao. Važno je da svi građani shvate da je bolest veoma teška i da se ne leče sami ili preko društvenih mreža„, kaže Jerkan.

Preplitanje kovida i gripa

Ono što još više usložnjava ovu situaciju je prisutnost drugih respiratornih infekcija karakterističnih za ovo doba godine.

„Imamo veliki broj pregleda gde konstatujemo da je u pitanju klasičan sezonski grip. I sad zapravo dolazi do peplitanja gripa i Covida 19, tako da moramo svi još više da budemo oprezni“, upozorava Jerkan.

Foto: Novinari Online

Inače, od početka epidemije u martu do danas kroz niške kovid ambulante prošlo je 100 hiljada pacijenata od kojih je trećina bila pozitivna na virus. Skoro 98,7 odsto zaraženih leči se ambulantno, a 1,3 odsto se zbog težine kliničke slike upućuje na Infektivnu kliniku KC Niš.

Prema poslednjem izveštaju od 10. decembra u dve kovid ambulante Doma zdravlja Niš, namenjene odraslom stanovništvu, javilo se 1.723 pacijenta. Od ovog broja 394 njih javilo se prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok je 1.329 obavilo kontrolni pregled. Testiran je 521 pacijent od čega je pozitivno 198.

Lekari Službe za radiološku dijagnostiku primili su 159 pacijenata kojima je urađena radiografija pluća.

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije