„Zoranov brk„ glumcu Aleksandru Mihailoviću po četvrti put

Glumcu Aleksandru Mihailoviću pripala je nagrada Zoranov brk, za ulogu Kralja u predstavi „1789„, po tekstu i u režiji Hadija Kurića, kojom je niško pozorište učestvovalo na festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru.

Foto: Narodno pozorište Niš
Foto: Narodno pozorište Niš

Jednoglasnom odlukom žirija „Zoranov brk“ za najboljeg glumca večeri dodeljen je Aleksandru Mihailoviću za ulogu Kralja.

Aleksandar Mihailovic

„Drago mi je da se srećemo u pozorištu u kome sam ja pre 28 godina prvi put počeo da igram na profesionalnoj sceni. Te 92. godine proveo sam neko vreme ovde u Zaječaru i za mene je zaječarsko pozorište jedno posebno mesto u koje volim da se vraćam, Zaječar je grad u koji volim da dođem. Obožavam kada u moje matično pozorište u Nišu dolazi teatar iz Zaječara. Moram da kažem da je ovo meni četvrti brk, ako ja dobro brojim, i naravno da znači. Ja sad imam i neke godine gde je vreme i za neku bradu valjda, ali i ovaj brk svakako znači. Dobro je to što je ovaj festival ili u usponu, ili drži neki nivo. U svakom slučaju, lepa je stvar dobiti nagradu u teatru u kome sam počeo, u kome sam glumački prohodavao i to svakako znači više od same nagrade“, kaže Mihailović.

Foto: Narodno pozorište Niš
Foto: Narodno pozorište Niš

Na takmičarskom delu 29. Festivala “Dani Zorana Radmilovića” izvedena je  predstava Narodnog pozorišta iz Niša “1789” autora i reditelja Hadija Kurića i komad je dirnuo posetioce da se duboko zamisli.

Predstava govori o moćnicima koji, slepi pred evidentnim dokazima da će celo društvo postradati u krvavom haosu, nisu u stanju da preduprede tragediju. Zaslepljeni sopstvenim ambicijama, snovima i željama survaju celokupnu zajednicu, i sebe same, u ponor.

Neki od njih vođeni su ideologijom, drugi patriotizmom, treći osvetom ili čak opsesivnom ljubavlju. Ipak, svi zajedno dele istu sudbinu – nasilnu smrt koju nisu bili u stanju da predvide.

Oktobar je godinama unazad vreme kada Zaječar postaje pozorišna prestonica Srbije.

Ovaj naziv opravdava 15 predstava koje će biti igrane tokom osam festivalskih dana. Aktuelni komadi koji se igraju na scenama Ateljea 212, Jugoslovenskog dramskog i Beogradskog dramskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Republike Srpske deo su glavnog festivalskog programa.

Tu je i Festival malih formi, male samo po nazivu, a koje su u minule dve godine već stekle svoju publiku u Zaječaru.

Domaćin festivala, zaječarski teatar na ovogodišnjim Zoranovim danima imaće četiri predstave: Žene iz Troje koje su rađene za Antika fest i kojima počinje i Kazabalkan koju je dramaturški obradio i režirao Irfan Mensur kojom će Zoranovi dani biti zatvoreni.

Između njih su i dve predstave Željka Hubača: monodrama Čučuk Stana napisana baš za pozorište u Zaječaru i kamerna predstava Bliže nebu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije