Zadužbina Milana Mladenovića: Čuvanje umetničke i lične zaostavštine

Zadužbinu osnivaju prijatelji

Od ovog aprila počinje sa radom “Zadužbina Milana Mladenovića” u Beogradu koju su osnovali njegovi prijatelji. Takođe, ustanovljena je i regionalna godišnja nagrada za oblast muzičkog stvaralaštva koja nosi ime ovog muzičara, osnivača kultne grupe EKV.

Članovi Upravnog odbora zadužbine su Zoran Kostić Cane, Milivoje Petrović Miško Plavi i Nenad Milovanović, a članovi žirija nagrade “Milan Mladenović” su Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić.

“ZADUŽBINA MILANA MLADENOVIĆA JE NEDOBITNA, NEVLADINA ORGANIZACIJA, OSNOVANA NA NEODREĐENO VREME, SA CILJEM DA SE UMETNIČKA, AUTORSKA I LIČNA ZAOSTAVŠTINA MILANA MLADENOVIĆA SAČUVA KAO CELINA I DA SE, KAO ZADUŽBINA, NAMENI ZA KULTURNE I HUMANITARNE POTREBE, NA NAČIN KAKO JE ZAMISLILA MLADENOVIĆEVA MAJKA, POK. DANICA MLADENOVIĆ”.

Nagrada za doprinos muzičkom stvaralaštvu biće dodeljivana svakog 21. septembra, na rođendan muzičara, pesnika i kompozitora Milana Mladenovića.

Uskoro se očekuju i nova reizdanja projekata na kojima je Mladenović radio, kao i neobjavljene fotografije.

Foto: Screenshot web Milan Mladenović

O Milanu Mladenoviću

Milan Mladenović rođen je 21. septebra 1958. godine u Zagrebu, živeo je i u Sarajevu i u Beogradu.

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osniva svoj prvi bend – Limunovo drvo.

Godine 1980. zajedno sa Mihajlovićem, Dušanom Kojićem – Kojom i Ivanom Vdovićem – Vdom, Mladenović osniva svoj prvi značajniji sastav – Šarlo Akrobata.

Krajem 1981. godine, Milan Mladenović sa Dragomirom Mihajlovićem, drugarom iz bivšeg benda Lumunovo drvo, formira novi bend Katarina II. Tokom 1982. novom bendu se priključuju klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar Šarla akrobate Ivan Vdović.

Nakon toga, bend 1985. godine menja ime u Ekaterina Velika. Godine 1985. izlazi istoimeni album “Ekatarina Velika” koji dobija povoljne kritike te skreće pažnju na bend. Fece se kratko zadrzava u bendu, te za bubnjevima dolazi Ivan Rankovic Raka (Tvrdo srce i velike usi). Album iz 1986., “S vetrom uz lice”, lansira ih na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde sa Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspešnih albuma.

Grafit posvećen Milanu Mladenoviću

Antiratna kampanja

Početkom jugoslovenskih ratova, 1992. godine, sa članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formira projekat “Rimtutituki”, čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu. Njihov najpoznatiji singl “Slušaj ‘vamo!”, s ključnim refrenom „Mir, brate, mir”, promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda. EKV, Partibrejkers i Električni orgazam septembra 1993. godine sviraju antiratne koncerte u Pragu i Berlinu sa zagrebačkim sastavom Vještice u okviru akcije “Ko to tamo pjeva”.

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa Ekatarine Velike na festivalu u Budvi, Mladenović biva prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Milan Mladenović je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije