Za pomoć se prijavilo 1.668 umetnika, tri puta više od očekivanog

Na poziv Fonda solidarnosti kulturnih radnika Srbije za dodelu pomoći egzistencijalno ugroženim kolegama usled epidemije virusa korona javilo se 1.668 umetnika, stručnjaka u oblasti kulture i drugih kulturnih radnika, što je tri puta više od očekivanog, saopštila je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije.

Kako se navodi, uz pomoć međunarodnih donatora obezbeđena je jednokratna pomoć od 30.000 dinara za 150 kulturnih radnika, a u toku je kampanja prikupljanja pomoći građana i pravnih lica iz Srbije preko platforme donacije.rs tokom koje se organizatori nadaju da će prikupiti pomoć za još 20 do 40 umetnika. 

Novac mogu dobiti umetnici koji su članovi organizacija koosnivača Fonda, a koji nisu u statusu samostalnog umetnika, nisu registrovani kao privrednici, kojima nisu po osnovu honorarnih ugovora odobrene mere pomoći lokalne samouprave i koji nisu u stalnom radnom odnosu. 

Navedeno je da broj prispelih prijava pokazuje koliko je veliki broj onih koji nisu obuhvaćeni merama Vlade i gradskih sekretarijata za kulturu. 

Upućen je i poziv Ministarstvu kulture da hitno pripremi dugoročni program mera koji će omogućiti svim kulturnim radnicima koji su onemogućeni da rade, da prežive krizu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Luksuz Konstantinove rezidencije iz 4. veka ponovo dostupan posetiocima

Vila sa peristilom, mozaici, ostaci dve ranohrišćanske crkve i...

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Najnovije