Vampiri među Srbima: Mladi Nišlija za animirani film dobio nagradu Saveta Evrope

Iako većina smatra da mit o vampirima potiče iz Rumunije, zbog romana Drakula Brema Stokera, 12-godišnji Nikola Mihailovski u svom kratkom animiranom filmu objašnjava da vampiri zapravo potiču iz Srbije.

Vampires Among The Serbs

Nikola je animirani film nazvao „Vampiri među Srbima“, koji je na Konkursu “Nedelja stvaralaca evropske baštine“ izabran za jedan od najboljih sa teriotrije Evrope.

Petar Blagojević – naziv je prvog vampira iz 1725. godine o kojem je čak pisala i tadašnja austrogurska štampa, objašnjava mladi Nišlija.

Sve o vampirima mladi Mihailovski spakovao je u animirani film od 2.30 minuta koji je sam i sinhronizovao.

Evropski žiri nagradio je i Miu Mitrović (13 godina iz Beograda) sa pričom o Ivi Andriću.

Konkurs “Nedelja stvaralaca evropske baštine“ bio je u oranizaciji Ministarstva kulture u saradnji sa Sekcijom muzejskih pedagoga pri Muzejskom društvu Srbije.

„Od pet izabranih radova koji su poslati na evropsko takmičenje, dva rada su odabrana među 10 najboljih sa teritorije Evrope.“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Nagrada: Putovanje u Strazbur

Kao nagradu koju dodeljuje Savet Evrope, nagrađeni će imati priliku da, u okviru Programa Dani evropske baštine, u novembru ove godine organizovano posete Strazbur.

Ovo će biti uzbudljiva prilika za „Stvaraoce nasleđa“ da se međusobno upoznaju, razmene ideje, posete evropske institucije i grad Strazbur.„, ističe se u saopštenju.

Inače, na konkurs „Nedelja stvaralaca evropske baštine“ bila su prijavljena 43 rada.

„Vampiri među Srbima“: Animirani film dečaka iz Niša ide u Strazbur
„Vampiri među Srbima“: Animirani film dečaka iz Niša ide u Strazbur; Foto: Printscreen YT

„Žiri je izabrao pet koji su prosleđeni sekretarijatu Dana evropske baštine u Savetu Evrope za konačni izbor 10 najzanimljivijih priča na evropskom nivou. Ovo je prva godina da je Republika Srbija učestvovala.“

Ministarstvo kulture i informisanja čestita nagrađenima i zahvaljuje se deci, roditeljima, profesorima i muzejskim pedagozima koji su dali doprinos u prezentaciji nasleđa.

„Ministarstvo će nastaviti sa organizacijom ove kao i sličnih akcija koje će biti podstrek mladima da fokus svoje pažnje više usmere na prepoznavanje i negovanje kulturne baštine kao temeljne vrednosti za uspostavljanje interkulturalnog dijaloga, jedne od osnova za istinsko razumevanje među narodima.“, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije