Urban Fest: Za pet dana deset predstava

Pozorišno utvrđenje u dvorištu Banovine, URBAN CASTLE, je spremno za sve ljubitelje pozorišta i glumce koji će na sceni pod otvorenim nebom ući u svoje uloge i predstaviti se niškoj publici!

15. Međunarodoni studentski pozorišni festival „Urban Fest“ od 1. do 5. septembra

Studentski kulturni centar Niš, kao organizator, i Akademsko pozorište Studentskog kultrunog centra Niš, kao domaćin, ugostiće glumce i pozorišta iz Republike Srpske, Rusije i gradova širom Srbije.

„Ono što jeste posebno i značajno je da našu međunarodnu saradnju razvijamo, pa će se tako našoj publici predstaviti iz Belgoroda iz Rusije, a tu je i ansambl iz Banja Luke, koji je već poznat našoj publici.. Novina je i da će se sve predstave igrati u dvorištu Univerziteta, gde pravimo jedinstvenu festivalsku atmosferu u kojoj će, sigurna sam, Nišlije uživati“, navela je direktorka SKC-a, Dragana Petković.

Kada je reč o predstavama na ovogodišnjem festivalu, teme koje su glumci obrađivali su, u suštini, slične.

„Tema je pozicija mladih ljudi unutar vremena koje nas je snašlo, njihovo snalaženje i nesnalaženje, jednostavno taj gubitak određenih vrednosti, odnosno mutacija vrednosnih sistema koji nas okružuju. To je očigledno tema globalnog tipa i to je ono što krasi ovogodišnji repertoar!“, naveo je selektor predstava i umetnički direktor festivala, Aleksandar Mihailović.

Festival otvara predstava „I drvo je reklo nemoj“, Akademije umetnosti iz Banja Luke, a zatim će glumci istog pozorišta odigrati predstavu „Porodične priče“.

Drugi dan festivala rezervisan je za predstavu „Totovi“, Akademskog pozorišta SKC Kragujevac i predstavu „Noć helvera“, Teatra promena, Akademije umetnosti iz Novog Sada.

U utorak festivalsko veče otvaraju domaćini, Akademsko pozorište SKC-a i njihova predstava koja je obeležila proteklu sezonu – „Mamin dašak u svemiru“.

Zatim će, glumci Nezavisnog omladinskog pozorišta „Nova scena“, iz ruskog Belgoroda, odigrati predstavu „Gradovi usamljenosti“.

Četvrte festivalske večeri, na repertoaru je „Garderober“, Teatra 5 iz Beograda i „Čekaonica za bolje sutra“, Dramskog studija „Daske“, iz Laktaša u Republici Srpskoj.

Poslednjeg dana festivala glumci Fakulteta umetnosti Priština odigraće predstavu „Život moj“, a poslednja predstava na ovogodišnjem festivalu je „Tačka“, Pozorišta mladih Abarašević, iz Kragujevca, koja je van konkurencije.

Predstave svake večeri počinju, prva od 20:30h, a druga od 22:00h.

Ove godine će posle svake predstave biti organizovani i okrugli stolovi, otvoreni za sve koji žele da se uključe u razgovor o utiscima sa predstava!

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na...