Uprkos ograničenom budžetu najbolji svetski džezeri dolaze u Niš

Internacionalni Nišvil jazz festival koji će biti održan od 3. do 12. avgusta na više lokacija u gradu, ove godine očekuje 200.000 posetilaca, čime će oboriti sve dosadašnje rekorde. Na 20 scena 1.000 izvođača iz čitavog sveta izvešće 250 programa. Od toga u glavnom programu na Earth/Sky binama nastupiće 25 bendova.

Nisville pres

Zvezde prve večeri 9. avgusta su jedan od najboljih svetskih saksofonista Keni Geret i rege sastav “Inner circle” koji prvi put nastupa u Srbiji. U petak 10. avgusta nastupa grupa “Manhattan Transfer”  i  bubnjar Omar Hakim, sa svojom suprugom pijanistkinjom. Subota 11. avgust rezervisana je za obeležavanje 85 godina od rođenja čuvene Nine Simon kada će kao jedna od zvezdi večeri nastupiti njena ćerka Lisa Simon, a sviraće i britanski bend “Matt Bianco”. Poslednje večeri festivala, u nedelju 12. avgusta nastupaju  “Black art jazz colective” i bend, za koji prema reakciji publike vlada ogromno interesovanje, “Gipsy kings”. Oni će nastupiti sa Pakom Baliardom, koji će dobiti i nagradu za fuziju džeza sa drugim pravcima “Šaban Bajramović”.

Pored već standardnih programa, ove godine se uvode i neke novine, pa će tako u niškom Hamamu biti otvoren prvi Jazz muzej na ovim prostorima u kome će značajno mesto zauzimati kopija spomenika Šabana Bajramovića sa nišavskog keja i juke box sa njegovim pesmama. Na tremu Hidrometeorološkog zavoda u dva dana biće održan  književni program “Jazz and book session”  gde će se pričati o vezi džeza i književnosti, dok će se sve vreme trajanja festivala odvijati i “Prosrpski show case”. Ovim će srpskim bendovima biti omogućeno da svakodnevno sviraju u Oficirskom domu pred direktorima džez festivala iz Pekinga, Litvanije i drugih država.

Na prvoj pres konferenciji povodom predstojećeg Nišvil jazz festivala, predstavnicima medija obratili su se direktor festivala Ivan Blagojević i niški muzičari  Dejan Najdanović Najda i Vladimir Jelenković.

“Program je urađen u skladu sa našim budžetom i procena je da će festival koštati oko 63,5 miliona dinara. Od toga prihod od prodatih karata neće biti veći od 15 %, a najviše para daje Grad Niš, Ambasada SAD i Ministarstva kulture i turizma. Mi smo se potrudili da za taj novac dovedemo najveće svetske muzičare, jer ovo je pre svega umetnički festival. Takođe, apelujem na državne organe da konačno naprave jedan presek, da izdvoje desetak festivala i da i Nišvil, kao što su i neke druge manifestacije, bude finansiran iz budžeta. Time ćemo biti pošteđeni iščekivanja rezultata velikog broja konkursa na koje se prijavljujemo, jer iznova svake godine ispisujemo stranice i stranice konkursne dokumentacije i objašnjavamo značaj jednog ovakvog festivala”, kaže Ivan Blagojević.

Ovogodišnji festival otvoriće srpsko-francuski “Monsegur-Niš dabl big bend”, a Vladimir Jelenković, koji je radeći sa decom školskog uzrasta u Francuskoj i došao na ovu ideju, kaže da će nastupiti oko četrdesetak mladih koja će svirati najppoznatije jazz standarde u novim aranžmanima.

Poslednji nastup zadnje večeri  festivala ostavljen je takođe Nišlijama, odnosno Dejanu Najdanoviću Najdi koji će sa svojim bendom “South side” u proširenom sastavu, promovisati album “Sa južne strane” objavljen prošle godine. Kako je najavio sviraće i neke bluz numere grupe “Smak”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije