Umetnici traže da država što pre pomogne kreativni sektor, čeka se odgovor premijerke

Zbog toga što je neophodno da država što pre obezbedi finansijska sredstva za obnovu i razvoj kreativnog sektora i pomogne umetnicima da prežive trenutnu tešku ekonomsku situaciju, upućeno je pismo Vladi Srbije. Potpisnici su učesnici javne debate „Kultura posle virusa“ među kojima je i direktor Nisville jazz festivala.

Učesnici debate; Foto: M.M./Novinari Online

Jedan od najvažnijih zahteva je osnivanje Fonda za kulturu.

„Ovaj fond ima za cilj da obezbeđuje uslove za razvoj kulturno-umetničkih delatnosti koje uključuju kreativne industrije u Republici Srbiji, neophodan za napredak društva zasnovanog na kreativnosti“, navedeno je u pismu upućenom premijerki Ani Brnabić.

Potpisnici pisma su Milena Dragičević Šešić, Goran Marković, Nebojša Bradić, Ivan Medenica, Gojko Božović, Zoran Hamović, Ivan Blagojević, Janko Baljak, Minja Bogavac, Dejana Đedović. Svi oni se nadaju da će u ovom teškom trenutku za srpsku kulturu započeti brzi i produktivni dijalog između Vlade i kreativnog sektora.

Blagojević: Država treba da pomogne svojim umetnicima i festivalima

Osnivač Nišville jazz festivala jedan je od potpisnika pisma koje je upućeno premijerki Ani Brnabić.

On smatra nedopustivim odnos države prema kulturi i da su takve situacije nezamislive u 21. veku, posebno imajući u vidu da su mnoge evropske vlade podržale svoje umetnike i manifestacije.

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević; Foto: M.M./Novinari Online

Kako kaže, nakon što je nemačka savezna vlada odobrila 50 milijardi evra za pomoć sektoru kulture i kreativnoj industriji berlinski noćni klubovi dobili su više evra nego cela srpska kulturna scena u poslednjih 10 godina.

Iako su neki veliki festivali otkazani, Nisville će biti održan u skladu sa svim merama bezbednosti.

„Startovaćemo 7. avgusta programima u punom formatu, a od 13. avgusta sa glavnim programom. Zaključak Vlade je da je avgust najbezbedniji mesec. Verujem da će virus biti toliko slab do tada se neće odraziti na održavanje festivala. Imamo 4.000 stolica, ogromnu livadu i tribine i rasporedićemo to sve. Ako treba, zatvorićemo Tvrđavu i merićemo temperaturu na ulazu“, kaže Ivan Blagojević.

Blagojević dodaje da je bilo problema sa gostima festivala iz inostranstva, jer su do sada otkazani koncerti šest izvođača, a samo jedan od njih je to uradio iz straha.

Javna debata „Kultura posle virusa“, održana je u beogradskom „Dorćol platzu“ u organizaciji udruženja „Kreativna Srbija“.

Podsetimo, Nišville jazz festival biće održan od 7. do 16. avgusta, a i ove godine pored bogatog muzičkog programa ponuditi i vrlo kvalitetan sadržaj u okviru četvrtog Nišville jazz teatarskog festivala, kao i multimedijalni program u okviru različitih pratećih manifestacija.

Do 31. maja u pretprodaji su karte po povlašćenoj ceni od 2.500 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije