U toku obnavljanje fasada spomenika kulture u Nišu

Počela druga faza projekta uređenja fasada u Nišu

Kuća nekadašnjeg dobrotvora i rentijera Đoke Jovanovića u Ulici Vožda Karađorđa br.16, nastala 1930. godine, zasijaće novim sjajem budući da je, pre nedelju dana, otpočela realizacija druge faze projekta uređenja fasada u Nišu, koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zadužbina Đoke Jovanovića
Zadužbina Đoke Jovanovića

Osim zadužbine Đoke Jovanovića, druga etapa uređenja fasada obuhvatiće i novi deo Narodne biblioteke „Stevan Sremac“.

Za uređenje fasada u ovogodišnjem budžetu Grada opredeljeno je 69,5 miliona dinara, od čega će radovi na „Zadužbini Đoke Jovanovića“ i Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ koštati nešto više od 14 miliona, dok su preostala sredstva namenjena realizaciji treće faze projekta.

Kako ističu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša, „Zadužbina Đoke Jovanovića“ biće osvežena novom fasadom, s obzirom na to da su predviđeni restauratorski radovi na fasadnim površinama, reparacija vrata i prozora, ali i dekorativna rasveta. Takođe, biće popravljena krovna konstrukcija i krovni pokrivač, zamenom dotrajalih elementama i oluka.

Narodna biblioteka Niš
Narodna biblioteka Niš

Novi deo Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Ulici Borivoja Gojkovića takođe će dobiti novo ruho, s obzirom na to da će se i na ovom delu raditi tekuće održavanje fasadnih površina, ali i zamena metalnih portala i prozora.

Kako napominju u KLERP-u, biće izvršena i popravka stepeništa i stepenišne ograde, a biće zamenjeni i oluci.

Rok da ove dve zgrade dobiju sasvim novi, osveženi izgled je 60 dana.

Treća faza projekta uređenja fasada Gradska kuće i Spomen-kompleksa Ćele kula

Prema najavama iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša, trećom fazom projekta predviđeno je doterivanje Gradske kuće, inače arhitektonski najvrednijeg javnog objekta u Nišu, sagrađenog davne 1925. godine i Spomen-kompleksa Ćele-kula.

Podsećanja radi, prvom fazom projekta u iznosu od nešto više od 42 miliona dinara, doterane su fasade Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja-Arheološke sale, Narodne biblioteke, Simfonijskog orkestra i zadužbine Milorada Vasića u Obrenovićevoj ulici.

Kuća za venčanje u Episkopskoj ulici je već rekonstruisana. Obnovljeni su fasada zgrade, stepenište, ulaz u zgradu, kao i ograda.

Radove je na osnovu Ugovora o tekućem održavanju uradio Nišstan.

Sanacija je počela novembra prošle godine, a zbog toga što je zgrada u procesu restitucije, nije mogla da se uradi kompletna sanacija,

već samo prednji njen deo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije