U toku obnavljanje fasada spomenika kulture u Nišu

Počela druga faza projekta uređenja fasada u Nišu

Kuća nekadašnjeg dobrotvora i rentijera Đoke Jovanovića u Ulici Vožda Karađorđa br.16, nastala 1930. godine, zasijaće novim sjajem budući da je, pre nedelju dana, otpočela realizacija druge faze projekta uređenja fasada u Nišu, koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zadužbina Đoke Jovanovića
Zadužbina Đoke Jovanovića

Osim zadužbine Đoke Jovanovića, druga etapa uređenja fasada obuhvatiće i novi deo Narodne biblioteke „Stevan Sremac“.

Za uređenje fasada u ovogodišnjem budžetu Grada opredeljeno je 69,5 miliona dinara, od čega će radovi na „Zadužbini Đoke Jovanovića“ i Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ koštati nešto više od 14 miliona, dok su preostala sredstva namenjena realizaciji treće faze projekta.

Kako ističu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša, „Zadužbina Đoke Jovanovića“ biće osvežena novom fasadom, s obzirom na to da su predviđeni restauratorski radovi na fasadnim površinama, reparacija vrata i prozora, ali i dekorativna rasveta. Takođe, biće popravljena krovna konstrukcija i krovni pokrivač, zamenom dotrajalih elementama i oluka.

Narodna biblioteka Niš
Narodna biblioteka Niš

Novi deo Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Ulici Borivoja Gojkovića takođe će dobiti novo ruho, s obzirom na to da će se i na ovom delu raditi tekuće održavanje fasadnih površina, ali i zamena metalnih portala i prozora.

Kako napominju u KLERP-u, biće izvršena i popravka stepeništa i stepenišne ograde, a biće zamenjeni i oluci.

Rok da ove dve zgrade dobiju sasvim novi, osveženi izgled je 60 dana.

Treća faza projekta uređenja fasada Gradska kuće i Spomen-kompleksa Ćele kula

Prema najavama iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša, trećom fazom projekta predviđeno je doterivanje Gradske kuće, inače arhitektonski najvrednijeg javnog objekta u Nišu, sagrađenog davne 1925. godine i Spomen-kompleksa Ćele-kula.

Podsećanja radi, prvom fazom projekta u iznosu od nešto više od 42 miliona dinara, doterane su fasade Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja-Arheološke sale, Narodne biblioteke, Simfonijskog orkestra i zadužbine Milorada Vasića u Obrenovićevoj ulici.

Kuća za venčanje u Episkopskoj ulici je već rekonstruisana. Obnovljeni su fasada zgrade, stepenište, ulaz u zgradu, kao i ograda.

Radove je na osnovu Ugovora o tekućem održavanju uradio Nišstan.

Sanacija je počela novembra prošle godine, a zbog toga što je zgrada u procesu restitucije, nije mogla da se uradi kompletna sanacija,

već samo prednji njen deo.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na...