U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Autor:Redakcija

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na Eko plantaži u selu Tamnjanica kod Niša. Galerija na otvorenom Pigmalion već tri godine izložbama vajara sa prostora bivše Jugoslavije obeležava početak cvetanja lavande.

Vajar Nebojša Savović Nes (Gornji Milanovac) za koga kažu da „vitez srpskog vajarstva“, u poljima lavande izložio je 18 svojih dela nastalih od 2004.godine do danas. Iako je 18 godina radio na Hramu Svetog Save u Beogradu, nije zapostavio samostalni umetnički izraz i pedagoški rad. Profesor je na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu kao predavač za užu umetničku oblast vajarstvo.

„Ovakvu postavku sam prvi put video pre tri godine kada sam došao na izložbu mog kolege iz Hrvatske Petra Hranuelija. Bio sam fasciniran. To je jedna čudesna akcija da jedan dan ljudi dođu u prirodu i u predivnom pejzažu vide izložbu. I zaista je dovoljan jedan dan jer nekada možete da budete dva meseca u galeriji, ali da mali broj ljubitelja umetnosti vidi postavku“, kaže Savović.

Umetnik Savović godinama radi sa kamenom i kaže da se taj materijal ne može prevariti.

„Morate ga poznavati, voleti i umeti s njim. Svaki oblik koji napravite u kamenu, mora oslikavati njegov karakter. Kamen traži strpljenje i savršenu obradu. U kamenu nema foliranja. Uspeli ste kada u kamenu, hladnom materijalu, napravite topao oblik. Emociju“, kaže Savović.

Foto: Pigmalion

Lavande i umetnost

Do sada su svoje skulpture u poljima lavande izlagali Petar Hranueli iz Hrvatske, Nikola Smilkov iz Severne Makedonije i Jovana Petković i Sara Nikolić iz Beograda. Svi ovi događaji privukli su veliki broj posetilaca jer su idealna prilika za druženje i slikanje u živopisnim predelima.

Iza ovog projekta stoji Gorazd Čuk iz Ljubljane, vlasnik Eko plantaže Tamnjanica i osnivač udruženja Pigmalion. Prema njegovim rečima, organizovati izložbu u galeriji dovoljan je izazov, dok je na otvorenom još za par stepenika teže.

„Ljubav prema prirodi i umetnosti ne mogu da se porede sa prolaznim poteškoćama. Do sada smo podržali rad par desetina slikara, vajara i fotografa iz zemlje i inostranstva“, kaže Čuk.

Ova izložba je uvod u ovogodišnji serijal umetničkih kolonija i simpozijuma u Tamnjanici. Jedan od njih rezervisan je za vajare i biće organizovan od 10. do 24. septembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije