Truba Luisa Armstronga uskoro u Nišvil jazz muzeju?

Nišvil džez muzej bi uskoro svoju kolekciju vrednih eksponata mogao da obogati za originalnu trubu Luisa Armstronga čija vrednost kod kolekcionara prevazilazi 100.000 dolara. Direktor New Orleans jazz muzeja, u dogovoru sa članovima porodice čuvenog muzičara, pokušaće da za Nišville obezbedi prihvatljiviju ponudu.

Najpoznatiji džez muzej na svetu iz prapostojbine džeza u New Orleansu i Nišville džez muzej započeće saradnju tokom ovogodišnjeg Nišville džez festivala.

O tome su se tokom vikenda u New Orleansu dogovorili direktor Nišvila Ivan Blagojevic i direktor New Orleans džez muzeja Greg Lambousy.

Direktor New Orleans Jazz Muzeja, Greg Lambousy boraviće u Nišu od 2. do 11. avgusta i lično osmisliti novu postavku Nišville džez muzeja, jednog od retkih džez muzeja na tlu Evrope, i pomoći oko nabavke novih eksponata.

Lambousy je Blagojeviću pokazao prostorije sa brojnim eksponatima nedostupne redovnim posetiocima muzeja među kojima dominiraju instrumenti, ploče i fotografije najvećih legendi džeza s kraja XIX i tokom XX veka.

Truba Luisa Armstronga

Blagojević je izjavio da je fasciniran sistematičnošću i samom organizacijom rada muzeja i da mu je najveću pažnju naravno privukla originalna truba najpoznatijeg promotera New Orleansa Luisa Armstronga.

“Interesovalo me je kako da Nišville džez muzej dođe u posed tako vrednog eksponata, s obzirom da udarno mesto u sadašnjoj postavci Nišville muzeja zauzima fotografija na kojoj Luis Armstrong svira frulu. Rečeno mi je da vrednost trube kod kolekcionara prevazilazi 100 000 dolara ali da će Greg pokušati da preko članova porodice Luisa Armstronga koji i dalje žive u New Orleansu pronađe za Nišville prihvatljivu ponudu”, kaže Blagojević.

Slučajno ili ne, datum početka ovogodišnjeg Nišvila poklopio se sa datumom početka tradicionalnog Sachmo Sumer festivala – posvećenog najpoznatijem džez trubaču. New Orleans džez muzej organizuje svirke i ispred je postavljena bina kako to čini i Nisville džez muzej.

Direktor Nišville džez festivala Ivan Blagojević boravio je prethodnih dana kao specijalni gost New Orleans French Quarter džez festivala zajedno sa 10 drugih direktora najpoznatijih svetskih  džez festivala i propratio stotinak koncerata na desetak bina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije