Teatar na raskršću: Žestoka predstava “Kapital” oduvala nišku publiku

Burne reakcije publike na predstavu “Kapital”

Publika jeste očekivala žestoku i provokativnu predstavu ali je burno reagovala na teatarski hrabar tekst.

Na kraju predstave cela sala Pozorišta lutaka u Nišu je bila na nogama i glumce pozdravila jakim i dugim aplauzom. Utisak još traje…

Predstava "Kapital", Teatar na raskršću
Predstava “Kapital”, Teatar na raskršću

A gdje je tu čovjek?

Glumci Zetskom doma Cetinje su mladi, još na fakultetu FDU Cetinje u klasi Branislava Mićunovića.

Jelena Laban, Jelena Šestović, Stevan Vuković, Pavle Prelević su uspeli da publici prenesu bunt, i uz pank zvuk, da punim glasom očaraju publiku direktnim i nedvosmislenim govorom.

Reditelj Andraš Urban koji potpisuje adaptaciju i vizuelni identitet predstave, nastale prema tekstu Karla Marksa, u ovom radu koristio je prodornu i intenzivnu muziku Irene Popović Dragović.

Predstava “Kapital”, Teatar na raskršću

Uzećemo vam sve

Predstava je dovela u pitanje sve, pa i stavove za koje smatramo da su aksiomi.

Brojke o siromaštvu u Crnoj Gori, zvanični podaci o sadržaju potrošačke korpe, te uzaludnost nacionalističkih prepirki, sve to referiše na sadašnji trenutak, ali je, kako kaže Urban, stvarnost samo podstrek da se na poetski način ova tema artikuliše u predstavi.

We Are Born Naked And The Rest Is… Teatar na raskršću
We Are Born Naked And The Rest Is… Teatar na raskršću

Predstava “We Are Born Naked And The Rest Is…” Šta ostaje posle revolucije?

Predstava “We Are Born Naked And The Rest Is…”, koja je takođe odigrana treće festivalske večeri “Teatra na raskršću” u Narodnom pozorištu u Nišu kritički preispituje ulogu porodice u društvu u kontekstu odrastanja deteta.

Reč je o novoj koprodukciji Scene MESS i SARTR-a, nastaloj prema motivima Fasbinderove “Anarhije u Bavarskoj”, a prema rečima reditelja, predstava kreira specifičan mozaik koji dočarava ideju onog što porodica u suštini jeste.

“Odrastanje i život u porodici može predstavljati različite izazove i probleme. To je prirodan proces koji nas ponekad sputava u tome da razmišljamo o alternativnim načinima života. Ipak, mi ne želimo davati definiciju šta je porodica i kako je shvatati, nego to ostavljamo publici na tumačenje“, saopštio je taj teatar.

Repertoar “Teatar na raskršću” 14. mart 

Filoktet Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, po motivima Sofoklove drame, u adaptaciji Ivana Penavića i režiji Ozrena Prohića, biće odigrana 14. marta od 20 časova u Naordnom pozorištu u Nišu u okviru četvrte večeri pozorišnog festivala “Teatar na raskršću”.

Predstava u prvi plan stavlja mladog čoveka (Neoptolem) rastrzanog između morala i pragmatizma.

Neoptolemova tragička krivica leži u činjenici da su mu ponuđeni odgovori koje su drugi osmislili, a koje on prihvata bez ikakvog jasnog moralnog prosuđivanja.

Filoktet, Teatar na raskršću

Prateći program festivala

U okviru pratećeg programa festivala četvrtog dana festivala promovisani su časopisi o pozorišnoj i izvođačkoj umetnosti.

O časopisima su govorili: „Ludus“, gl. I odg. urednica Tatjana Nježić, „Scena“, gl. I odg. urednik Miloš Latinović i Aleksandar Milosavljević, teatrolog i kritičar.

Do kraja festivala “Teatar na raskršću” u Narodnom pozorištu Nišu se igraju i sledeće predstave:

15.03. – “Balkanski špijun” Narodnog pozorišta u Beogradu,

16.03. – “Višnjik” teatra “Ivan Radoev” iz bugarskog grada Plevena,

17. 03. – “Festen” Dramskog teatra iz Skoplja i

18.03. – “Sumrak bogova” SNG Maribor

19.03. – U čast nagrađenih biće izvedena predstava “Sarajevo 1914. – Mali mi je ovaj grob” pozorišne trupe “Ars Moriendi” iz Soluna.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije