Teatar na raskršću: Šeste niške festivalske večeri “Festen”

U okviru pozorišnog festivala “Teatar na  rasrkću”, u nedelju, 17. marta od 20 sati na sceni Narodnog pozorišta u Nišu trupa Dramskog teatra Skoplje, odigraće predstavu “Festen” u režiji Zoje Buzalkovske.

Ovo je ujedno i pretposlednja predstava u takmičarskom delu pozorišnog festivala u Nišu. u ponedeljak, 18. marta na pozorišnom festivalu takmičiće se i komad “Sumrak bogova” rediteljaDalibora Matanića iz Skoplja.

U čast nagrađenih, u utorak, 19. marta biće izvedena predstava “Sarajevo 1914. – Mali mi je ovaj grob”Biljane Srbljanović , u režiji Tanosa Nikasa i trupe “Ars Moriendi” iz Soluna.

Predstava "Festen"; Teatar na raskršću
Predstava “Festen”; Teatar na raskršću

Ova drama Dejvida Eldridža je zapravo adaptacija filmskog scenarija sa istim naslovom, čiji su autori Tomas Vinterberg, Mogens Rukov i Bo H. Hensen za prvi film Dogme, snimljen 1998. godine.

Dramski tekst je napisan i produciran u Teatru „Almeida”u Londonu 2004. godine i sa velikim uspehom je prikazan na mnogim evropskim i svetskim pozorišnim scenama.

U Makedoniji, ovaj savremeni, atraktivni materijal za rad tek danas doživljava svoju premijeru.

Festen ili Proslava je drama koja se bavi licemerjem „zdrave”, „velike” patrijarhalne porodice, a prati događaje porodične proslave povodom 60. rođendana oca Helgea.

Proslava se odvija u mračnoj senci događaja koji se nedavno dogodio– samoubistva jedne Helgeove ćerke, bliznakinje sa starijim sinom Kristijanom.

Drama odnosa, unutrašnjih sukoba. Kompleksna psihološka priča koja pruža uzbudljivu potragu za najskrivenijim ljudskim mislima i osećanjima, potragu koja istražuje granice izdržljivosti.

Drama o mirnoj površini i podzemnim vodama, o glazuri i o tome šta se skriva ispod nje, o tome kako je teško otkriti svet i kako razotkriti taj svet umotan u čvrstu ljušturu lažnog sjaja i idiličnu atmosferu, u kojoj je porodica i budućnost dece najvažnija od svega.

Predstava "Festen"; Teatar na raskršću
Predstava “Festen”; Teatar na raskršću

Tomas Vinterberg, režiser filma, koji je i sam napisao scensku verziju koja je obišla Evropu, kaže da odobrava i britansku verziju.

„Kičma priče je gotovo klasična pozorišna predstava, borba između dva lika u istoj prostoriji i zbog pravila Dogmi, snaga priče nije u vizuelnim efektima. Ona je u rečima i u performansu, koji su jedini pretočeni na pozorišnu scenu.”

U savremenoj dramaturgiji zaista je teško naći dramu koja dubi i reže međuljudske odnose nakon velikih autora poput Čehova, Ibzena ili Strindberga.

U ovoj drami svaki lik ima svoj prostor, svoj svet, svoj vlastiti doprinos u sukobu i svoj stav prema rešavanju problema koji se tretira.

Predstava Festen pokušava da prati takav rukopis i poveća ulog, ali i da istovremeno približi jezik pozorišta filmskom jeziku Dogmi.

Žiri ovogodišnjeg festivala, koji će dodeliti 10 nagrada, činiće glumica Mia Begović (Zagreb), reditelj i glumac Bogdan Kostea (Rumunija), glumac Enver Petrovci (Priština), glumica Katarina Kocevska (Makedonija) i reditelj i ambasador Crne Gore u Srbije Branislav Žaga Mićunović. 

Na festivalu će biti dodeljene i nagrade okruglog stola kritike i nagrade novinarskog žirija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije