Teatar na raskršću: Predstava bez teksta oduševila nišku publiku

Tišina jača od reči

U okviru druge fetivalske večeri “Teatar na raskršću” u Nišu glumci Naordnog pozorišta Sombor odigrali su predstavu “Kad bi Sombor bio Holivud“, autorski projekat reditelja Kokana Mladenovića koji je inspirisan je istoimenom dramom Radoslava Zlatana Dorića, o životu i radu jednog od prvih sineasta Balkana Ernesta Bošnjaka.

Kad bi Sombor bio Holivud

“To što mi radimo u predstavi nije samo taj Ernest Bošnjak koji je obeležio Sombor svoga doba, nego metafora jednog velikog umetnika koji nadrasta i svoj grad i svoje vreme. To neprihvatanje i nerazumevanje onih koji su mogli da učine ovaj grad veličanstvenim, a to se nije dogodilo, nije specifikum samo onoga doba, već se u dobrom kontinuitetu odbacivanja nastavlja do dana današnjeg. Zašto Sombor nije postao fabrika snova ako je neko već žrtvovao svoj život da to postane? Kako smo došli do toga da živimo u gradovima bez bioskopa? Kako smo došli do toga da bioskopa ako ima, onda ih ima isključivo u tržnim centrima? O tom vremenu koje je izgubilo svoju romantiku, o tom vremenu na onaj način na koji ga je Bošnjak doživljavao, kao umetnost koja može da promeni jedan grad, da promeni svet, o tome je naša predstava. Ona je traganje za novim snom.”, rekao je reditelj Kokan Mladenović.

Kad bi Sombor bio Holivud

“Predstava jeste neobična, možda najneobičnija koju sam radio, jer ona prosto ukida ono u čemu smo mi najsigurniji, glumci i ja, a to je reč. Ovde nam je jedan tekst poslužio kao inspiracija. Iz originalnog teksta koji je Zlatan dorić napisao pre 30 godina postoji tek jedna rečenica: Ako je to tako dobra ideja, otkud ona u Somboru? Ukidanje osnovnog sredstva kloje je nama dostupno, ukidanje reči, otvorilo je mogućnost za veliko istraživanje. Niko od nas se ovom vrstom teatra nije bavio. Niko nas nije učio da fabuliramo bez teksta i kako da uspostavljamo, razvijamo likove bez teksta. Montaža slika, emocija, plesnih numera, filmova, bilo je novo i dragoceno iskustvo”, kaže reditelj predstave, Kokan Mladenović.Niška publika bila je oduševljena predstavom bez teksta koju je pratila živa muzika koja je izvođena na sceni.

Foto: Novinari Online

kompozitor: Irena Popović Dragović
scenski pokret: Andreja Kulešević
scenograf: Marija Kalabić
kostimograf: Tatjana Radišić
video rad: Mile Keskenović
asistent kompozitora: Nikola Dragović
asistenti reditelja: Olgica Nestorović i Tijana Markovinović
stručni konsultant: Radoslav Zelenović
igraju: Ivana V. Jovanović, Marko Marković, Minja Peković, David Tasić Daf, Milijana Makević, Branislav Jerković, Vanja Nenadić, Nemanja Bakić, Dragana Šuša, Aleksandar Vučković, Danica Grubački
muzičari: Irena Popović Dragović i Nikola Dragović

Večeras "Kapital" Narodno pozorište Niš od 20 časova
Večeras “Kapital” Narodno pozorište Niš od 20 časova

Repertoar “Teatar na raskršću” za 13. mart 

13.03. – “We are born naked and the rest is…” – koprodukcija MES S-a i Sarajevskog ratnog teatra, od 19h – sala Narodnog pozorišta Niš

13.03. – “Kapital” Kraljevskog pozorišta Zetski dom (Cetinje), od 21h

u Pozorištu lutaka Niš

14.03. – “Filoktet” HNK Varaždin,

15.03. – “Balkanski špijun” Narodnog pozorišta u Beogradu,

16.03. – “Višnjik” teatra “Ivan Radoev” iz bugarskog grada Plevena,

17. 03. – “Festen” Dramskog teatra iz Skoplja i

18.03. – “Sumrak bogova” SNG Maribor

19.03. – U čast nagrađenih biće izvedena predstava “Sarajevo 1914. – Mali mi je ovaj grob” pozorišne trupe “Ars Moriendi” iz Soluna.

We are born naked and the rest is... Foto: Narodno pozorište Niš
We are born naked and the rest is… Foto: Narodno pozorište Niš

We are born naked and the rest is… reditelja Florijana Fišera, koprodukcija Scene MESS i Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), rađena prema motivima „Anarhije u Bavarskoj“ R. M. Fasbindera, postavlja pitanja „šta je onkraj porodice, šta je u njenoj srži, šta poslije porodice, što je u njenoj podsvjesti, koje tajne skriva i na koji način suđeluje na raznim ravnima ljudskog iskustva“.

Fragmentarno razobličavanje i uobličavanje prava na rađanje, slobode izražavanja i načina življenja, jesu prizma kroz koju se prelamaju odnosi društva i mogućnosti njegovih manipulacija.

Ovim temama pridružuju se i ose sukoba predstave Kapital u režiji Andraša Urbana, a u produkciji Zetskog doma Cetinje.

Dramaturškinja Vedrana Božinović koristi Marksovo kapitalno delo kao daleki odjek savremenog trenutka, a Andraš Urban uz pomoć mladog glumačkog ansambla i muzike Irene Popović Dragović stvara predstavu koja proizvodi buku društvenog delovanja.Promocija Monografije “Milena Dravić – više od umetnosti”

U okviru pratećeg programa festivala „Teatar na raskršću“ danas će biti promovisana Monografija „Milena Dravić – više od umetnosti“.

Monografiju će prezentovati Tatjana Nježić, autorka i Aleksandar Milosavljević, teatrolog i književni kritičar, kao moderatorka glumica, niškog Narodnog pozorišta, Dragana Jovanović.

Bogato opremljenja knjiga “Milena Dravić – više od umetnosti” (“Laguna”) , koja obuhvata 250 strana sa oko sto fotografija, svojevrsno je svedočanstvo o umetnici koja je svojim blistavim darom i raskošnim opusom iznedrila vrhunce kulturnog života i stvaralaštva ovih prostora, i, kako to ističu autoriteti, postala i ostala – kulturno dobro.

Monografija, čiji je autor Tatjana Nježić po izboru velike glumice, u prvom delu, na više od stotrideset strana, donosi preko pedeset priča, odnosno scena iz života i bogate karijere velike dramske umetnice.

Drugi deo obuhvata još preko sto strana kazivanja o Mileni Dravić. Reč je o prilozima koje potpisuju Duško Kovačević, Ljubomir Simović, Radoslav Zelenović, Puriša Đorđević, Dejan Mijač, Jagoš Marković, Milan Jelić, Goran Paskaljević, Dušan Makavejev, Milan Vlajčić, Milena Zupančić, Milan Karadžić, Stefan Arsenijević, Miloš Radivojević, Branka Petrić, Zdravko Šotra, Nenad Polimac, Aleksandar Milosavljević.

Knjiga je nastala kao pripadajući deo nagrade za životno delo “Statueta Joakim Vujić” koju dodeljuje Knjaževsko – srpski teatar,  izdavač prvog izdanja objavljenog 2016.

Drugo, dopunjeno i izmenjeno izdanje koje je iz štampe izašlo decembra 2018. godine.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Najnovije