Svetski dan pozorišta: Neponovljivi trenuci između glumaca i publike

Glumci srećan vam praznik!

Na svetski Dan pozorišta, svakog 27. marta poznati i priznati umetnici obraćaju se svojim kolegama i publici sa nekom vrstom manifesta o tome koliko je važan teatar. Ove godine o umetnosti i pozorištu piše Karlos Seldran višestruko nagrađivani pozorišni reditelj, dramaturg, dramski pedagog i univerzitetski profesor sa Kube. Ovaj dan se obeležava na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta od 1961. godine.

Svetski dan pozorišta

Moja pozorišna domovina su trenuci susreta s gledaocima

“Pre nego što sam kročio u pozorište, moji učitelji su već bili tamo. Sagradili su svoje kuće i svoje poetike na ostacima sopstvenog života.

Mnogi od njih su nepoznati ili ih jedva pamte: radili su u tišini, u poniznosti svojih probnih sala i prepunih gledališta, da bi potom, nakon mnogo godina rada i izvanrednih uspeha, polako napustili svoja mesta i nestali.

Kada sam shvatio da je moj poziv i moja sudbina da nastavim njihovim stopama, takođe sam uvideo da od njih nasleđujem dirljivu i jedinstvenu tradiciju: da živim u sadašnjosti i da jedino očekivanje treba da mi bude da dosegnem prozirnost neponovljivog trenutka, u kojem se susrećem s drugim bićem u tami pozorišta, zaštićen pukom istinitošću gesta i reči koja nešto otkriva.

Moja pozorišna domovina su ti trenuci susreta s gledaocima koji iz večeri u veče dolaze u našu salu, iz najrazličitijih delova mog grada, da bi bili s nama, da bismo podelili tih nekoliko sati, nekoliko minuta.

POMOĆU TAKVIH, JEDINSTVENIH TRENUTAKA GRADIM SVOJ ŽIVOT: PRESTAJEM DA BUDEM JA, VIŠE NE PATIM ZBOG SEBE I PONOVO SE RAĐAM DA BIH UVIDEO ŠTA ZNAČI STVARATI POZORIŠTE: PROŽIVETI TRENUTKE ČISTE, EFEMERNE ISTINE, ZNATI DA JE TO ŠTO GOVORIMO I RADIMO, TAMO, POD SCENSKIM SVETLOM, ISTINITO I DA ODRAŽAVA NAŠE NAJDUBLJE I NAJINTIMNIJE BIĆE.

Moja pozorišna zemlja, kojoj moji glumci i ja pripadamo, satkana je od tih trenutaka u kojima zaboravljamo na maske, retoriku, strah da budemo to što jesmo, i pružamo jedni drugima ruke u tami.

Pozorišna tradicija je horizontalna

Niko ne može da tvrdi da je teatar na bilo koji način u centru sveta, u određenom gradu ili u nekom privilegovanom zdanju.

Pozorište, kako ga ja doživljavam, prostire se po nevidljivim geografskim prostorima koji jednim činom objedinjuju pozorišnu umetnost i živote onih koji je stvaraju.

SVI POZORIŠNI UMETNICI UMIRU ZAJEDNO SA SVOJIM NEPONOVLJIVIM TRENUCIMA LUCIDNOSTI I LEPOTE, SVI NESTAJU NA ISTI NAČIN, NE OSTAVLJAJUĆI IZA SEBE NIŠTA ŠTO BI IH SAČUVALO ILI PROSLAVILO. VELIKI POZORIŠNI STVARAOCI ZNAJU DA IM NE VREDI NIKAKVO PRIZNANJE KADA SE NAĐU PRED TIM ZADATKOM KOJI JE U KORENU NAŠEG POSLA, A TO JE STVARANJE ISTINSKIH TRENUTAKA, NEDOREČENOSTI, SNAGE, SLOBODE, USRED NAJVEĆE NEIZVESNOSTI.

I nadživeće ih samo podaci o njihovom radu ili fotografije i video snimci na kojima će biti zabeležena tek bleda ideja toga što su uradili. Ali tim snimcima će uvek nedostajati nemi odgovor publike koja u datom trenutku uviđa da to što se dešava pred njenim očima ne može biti preneto niti sagledano van tog prostora, da istina koju tamo zajedno doživljavaju predstavlja istinsko životno iskustvo, na trenutak prozračnije i od samog života.

Tamo gde postojiš ti, postoji i publika

Kada sam uvideo da je pozorište zasebna zemlja, jedna velika teritorija koja obuhvata čitav svet, u meni se začela ideja koja je istovremeno oličavala slobodu: ne moraš da se udaljiš niti da odeš sa mesta na kojem se nalaziš, ne moraš da trčiš niti da se pomeraš.

Tamo gde postojiš ti, postoji i publika. Tamo su kolege čije prisustvo ti je potrebno. Tamo, izvan tvoje kuće, imaš svakodnevnu stvarnost, neprozirnu i neprobojnu.

Stoga iz svoje prividne nepomičnosti radiš da bi stvorio najveće od svih putovanja, da bi ponovio Odiseju, putešestvije argonauta: ti si nepomični putnik koji neprestano ubrzava gustinu i čvrstinu svog stvarnog sveta.

TI PUTUJEŠ KA TRENUTKU, KA TRENU, KA NEPONOVLJIVOM SUSRETU KOJI SE ODIGRAVA PRED ONIMA KOJI SU SLIČNI TEBI. TI PUTUJEŠ KA NJIMA, KA NJIHOVOM SRCU, KA NJIHOVOJ SUBJEKTIVNOSTI. PUTUJEŠ KROZ NJIH, DOPIREŠ U NJIHOVE EMOCIJE, U NJIHOVE USPOMENE KOJE BUDIŠ I POKREĆEŠ.

Tvoje putovanje je vrtoglavo i niko ne može da ga izmeri niti spreči.

Takođe, niko nije u stanju da odredi njegov pravi obim; to je putovanje kroz maštu tvojih ljudi, seme koje je posađeno u najudaljeniju od svih zemalja: građansku, etičku i ljudsku savest tvojih gledalaca.

Zbog toga ne odlazim, ostajem kod kuće, među svojim bliskim prijateljima, prividno miran, i radim danonoćno, jer znam tajnu vrtoglave brzine.”

Karlos Seldran, autor manifesta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije