Super džez grupa: Svetska premijera „Kenny Quarteta“ na Nišvilu

Poslednje večeri ovogodišnjeg Nišvil džez festivala nastupiće kvartet predvođen pijanistom Kenijem Vernerom u čijem sastavu su i saksofonista Dave Liebman, bubnjar Piter Erskine i jedan od najtraženijih kontrabasista u SAD Johanes Veijdenmiler.

Ovo će biti prvi zajednički koncert ove, kako organizator najavljuje, super džez grupe.

Super džez grupa na Nišvillu

Formalni vođa ovog sastava je pijanista, kompozitor, aranžer i esejista Kenny Werner kojeg je muzičko interesovanje za improvizaciju posle diplomiranja klasičnog klavira na Manhattan School of Music odvelo na Berklee gde mu je mentor bila Madamme Chalof (majka bariton saksofoniste Serge Chalofa), čiji presudni uticaj na muzičko razmišljanje ali i životnu filozofiju ističe i posle skoro 50 godina karijere. Godine 2010.

Dobio je prestižnu nagradu  Guggenheim Fellowship za album “No Beginning No End”, snimljenim posle tragične smrti njegove kćeri.

Saksofonista, flautista, kompozitor ali i autor više udžbenika – prekretnica u džez pedagogiji, Dave Liebman jedna je od najznačajnijih džez ličnosti od sedamdesetih godina dvadesetog do danas.

Posle učenja klasičnog klavira počinje da svira klarinet i saksofon, a presudni uticaj da se posveti džezu imao je John Coltrane koga je mladi Liebman slušao u njujorškim klubovima. Njegov najvažniji učitelj bio je saksofonski guru Joe Allard  (čiji su “alumni” bili i  Eddie Daniels, Mike Brecker, Steve Grossman, Harry Carney), ali i muzičari Lenny Tristano i Charles Loyd.

Nakon završetka studija na Univerzitetu New York (diplomirao je istoriju!) veoma brzo je ušao na “velika vrata” džez scene kao član sastava Elvin Jonesa i Milesa Davisa (gde je svirao na poziciji nekadašnjeg idola Coltrane-a).

Osnivač je i umetnički direktor IASJ (Internacionalne asocijacije škola džeza) u čijoj su mreži pedagoške ustanove i organizacije u četrdesetak zemalja sveta.

Počasni je doktror Sibelius Akademije u Finskoj, a među mnogim nagradama i priznanjimaje i “Arts Jazz Master” (2011) najveće priznanje koje za džez dodeljuje američka vlada.

Peter Erskine je jedan od najtraženijih bubnjara tokom poslednjih decenija i dvostruki dobitnik Grammy nagrade.

Počeo je da svira još kao četvorogodišnjak, a poznat je po svojoj svestranosti i ljubavi da se oproba u različitim muzičkim kontekstima.

Pojavljuje se kao muzičar na preko 700 albuma (od toga 50 pod svojim imenom ili kao ko-lider) i soundtrackova za filmove. Dobitnik je dve Grammy nagrade: za legendarni Weather Report album “8:30”  i “Some Skunk Funk” kelnskog WDR Big Banda na kojem su učestvovali i Michael Brecker, Randy Brecker, Vince Mendoza …

Diplomirao je na Interlochen Arts Academy u Mičigenu, a studirao je udaraljke i na Indiana Univerzitetu gde mu je mentor bio George Garber. Profesor je i šef odseka za bubnjeve na Thornton School of Music u Južnoj Kaliforniji, a od 1972. godine počasni je doktor Berklee School of Music.

Najmlađi član ovog kvarteta, kontrabasista Johannes Weidenmueller tokom poslednjih 20 godina, koliko živi u Njojrku, već je “prvopozivac” mnogih velikih muzičara i sastava među kojima su i: Hank Jones trio, Ray Barretto’s New World Spirit, The Carl Allen-Vincent Herring quintet, John Abercrombie quartet, Joe Lovano trio, Kenny Werner, Brad Mehldau, George Benson, John Scofield, Dewey Redman, Randy Brecker, Kenny Wheeler, Toots Thielemans, Wynton Marsalis, Joshua Redman, Gary Bartz, Jonny Coles, Clifford Jordan, Joe Chambers….

Rođen je u Hajdelbergu gde je sa šest godina počeo da uči violončelo, a deset godina kasnije opredeljuje se za kontrabas i počinje studije na akademiji u Kelnu, a onda nastavlja školovanje na prestižnom New School University.

Među mnogim nagradama koje je dobio su i titula “Mladog evropski  jazz muzičar godine” (1993),  “Hennessey jazz prize” (1996), kao i priznanja asocijacije “Arts International” i akademije New School University  na kojoj je studirao, a od 1997. godine predaje kontrabas, mali ansambl i solfeđo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije