Spomenar večnim srpskim prijateljima: Ličnosti iz 26 nacija i kultura

Namena „Spomenara” je da se utisne „žig” i duh kolektivnog „pamćenja” na „strance” koji su svojim delima ušli u našu nacionalnu istoriju, ali su zaboravljeni, potisnuti ili „retuširani”.

Istorijski i nacionalni dar

“Spomenar” autora Dragana M. Miloševića postaje autentično i „živo” svedočenje i čitaocu se nudi kao istorijski i nacionalni dar i kao moralni dug.

Reč je o monografiji koja je iscrpan i jedinstven prikaz biografija i dela 80 ličnosti – „stranaca“ koji su po autorovom izboru, na različite načine svojim ličnim angažovanjem, požrtvovanošću, uz nemerljivu posvećenost ili izraženu hrabost za divljenje, ugradili sebe u nacionalnu istoriju Srba, čime su dobili zasluženo mesto u „Spomenaru“.

Ličnosti iz 26 nacija i kultura

Autor, g-din Dragan M. Milošević, je u svoju spomenarsku hroniku uključio ličnosti iz 26 nacija i kultura Evrope, SAD, Azije i Australije, među kojima dominiraju Rusi, Nemci, Francuzi, Česi, Jevreji, Grci, Britanci…

“Pisanjem ove knjige želeo sam da zaokružim moje trilogijsko posvećenje problemu zaborava, fenomenu kog sam u prethodne dve knjige („Narodni budilnik” i „Heroine Srbije-Vekovnik”), kvalifikovao kao naš najveći nacionalni greh. Ovog puta pažnju sam usmerio na davanje ličnog doprinosa toliko neophodnom umanjenu zaborava prema osvedočenim srpskim prijateljima, strancima koji su u različitim istorijskim periodima i različitim povodima dolazili u našu zemlju, neki od njih boravili privremeno, mnogi odlučili da u njoj ostanu do kraja života, a koji su svojim delima ostavili neizbrisiv trag u istoriji naše nacije i države.”, kaže Dragan M. Milošević, autor.

Promocija ove knjige zakazana je za 26. mart u 19 sati u Književno-memorijalnoj postavci Sremac / Miljković (Ul. Aleksandra Nenadovića 2a).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije