Sonja Ćirić i Dejan Aleksić dele nagradu za najbolju dečiju knjigu

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade za najbolju dečju knjigu u 2019. godini, ravnopravno će biti dodeljena Sonji Ćirić za roman „Neću da mislim na Prag i Dejanu Aleksiću za zbirku pesama „Drama u podrumu gospođe Joje“. Na konkurs objavljen decembra 2019. godine konkurisala je 41 knjiga iz produkcijske 2019. godine.

Izdavač „Laguna“ Beograd

Žiri u sastavu pesnik i ilustrator Peđa Trajković (predsednik), profesorka književnosti i bibliotekarka Dragana Pešić Glavašević i prof. dr Valentina Hamović, jednoglasno je doneo ovu odluku.

U uži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađenih, i sledeća dva naslova: „Ptica na vetar“, Vesna Aleksić (izdavač „Pčelica“, Čačak) i „Rođen kao zmaj“, Dragan Hamović (izdavač „Pčelica“, Čačak). Žiri ističe osobene umetničke domete dela navedenih autora, ali je izdvojio i nagradio knjige „Neću da mislim na Prag“ i „Drama u podrumu gospođe Joje“.

Roman Sonje Ćirić, „Neću da mislim na Prag“ je nežna, iskrena, nenametljiva priča za tinejdžere i o tinejdžerima, skladno uklopljena u realni život sa svim problemima koje danas jednu mladu osobu okružuju na putu odrastanja. Spisateljica vešto i krajnje suptilno,kroz jednu ( ali veoma važnu) životnu epizodu glavne junakinje, prikazuje čitavu lepezu ključnih socioloških odnosa ( pa i iskušenja) u odrastanju, i to čini sa majstorskom lakoćom: bez suvišnih obrazlaganja, bez patetike , ali sa pažljivo odmerenom naivnošću sa kojom vera i nada u dobro, ljubav i bolju sutrašnjicu tek dobija smisao. Duh nove, tzv. Zed generacije, kroz neminovnu dominaciju savremenih sredstava komunikacije u svakodnevici tinejdžera i sleng koji ga prati, naravno da je prisutan, ali nijednog trenutka ne remeti literarni sklad, niti mu autorka ni za tren ne dozvoljava da ovlada u pripovedanju.

Кnjiga Dejana Aleksića „Drama u podrumu gospođe Joje“ je šaljiva poema u kojoj u potpunosti dolazi do izražaja autorova zanatska pesnička virtuoznost i beskrajni niz duhovitih dosetki koje proizilaze jedna iz druge. Oslanjajući se i na svog provereno dobrog ( i za utisak o knjizi vrlo značajnog) likovnog saradnika К.Milovanovića, Aleksić se ovoga puta opredelio za LOVE STORY trećeg doba, birajući likove čiji spoj sam po sebi stvara komičnu situaciju. Istovremeno, pesnik otvara još jedan „kolosek“ priče koji čitavo delo treba da oboji njegovim prepoznatljivim nonsens šaradama i veštim „žongliranjem“ rečima i metaforama u čemu, kao i uvek, uspeva u potpunosti. I ovom knjigom Dejan Aleksić se potvrđuje kao jedan od malobrojnih pravih i značajnih sledbenika Duška Radovića,što,s obzirom na motive uspostavljanja i istorijat ove nagrade, uopšte nije bilo nebitno.

Nagrada koju dodeljuje Grad sastoji se od plakete i novčanog iznosa, a biće uručena na svečanoj dodeli u skladu sa mogućnostima tokom juna 2020. godine. Tehnički realizator je Niški kulturni centar

SONJA ĆIRIĆ – biobibliografska beleška

Sonja Ćirić je diplomirala na grupi za Jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Novinar je, a sada urednik kulture u nedeljniku Vreme. Objavila je pet romana: „Prilagođavanje je bele boje“, „Jedva čekam sutra“, „Naša sjajna igr“, „Roman u mojoj glavi“ i „Neću da mislim na Prag“.

DEJAN ALEКSIĆ – biobibliografska beleška

Dejan Aleksić (1972) pesnik i stvaralac književnih dela za decu. Diplomirao je na Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Objavio je deset pesničkih, jednu knjigu drama i preko dvadeset knjiga za decu. Dobitnik je gotovo svih značajnijih književnih nagrada za poeziju: ,,Vasko Popa“, ,,Meša Selimović“, Zmajeva nagrada Matice srpske, ,,Branko Miljković“, Nagrada SANU iz Fonda ,,Branko Ćopić“, ,,Miroslav Antić“, ,,Risto Ratković“, Prosvetina nagrada, Matićev šal, Brankova nagrada… Za dramu “Vina i pingvina” dodeljena mu je 2010. godine Pekićeve stipendije.


Кao autor knjiga za decu zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu. I u ovoj oblasti nagrađivan je važnim priznanjima: dvostruki dobitnik nagrada ,,Politikinog zabavnika“ i ,,Neven“, nagrade Sajma knjiga u Beogradu, ,,Plavi čuperak“, ,,Rade Obrenović“, Zlatno Gašino pero, Dositejevo pero, nagrade Radio Beograda, kao i međunarodnih priznanja ,,Mali princ” i “White Raven”.
Bio je gost brojnih književnih festivala i sajmova u inostranstvu (Francuska, Nemačka, Švedska, Iran, Poljska, Švajcarska, Litvanija, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora…)
Radi kao glavni i odgovorni urednik Izdavačke delatnosti ,,Povelja“, u Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani“ u Кraljevu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije