Slike vremena u Nišu: Književno veče posvećeno Ivu Andriću

Promocija i književno veče posvećeno Ivu Andriću oranizuje Narodni muzej u Nišu, 27. novmebra u Književno memorijalnoj postavci Stevan Sremac / Branko Miljković (Ulica Aleksandra Nenadovića 2) sa početkom od 19 časova.

SLIKE VREMENA

Andrić u Nišu 1945 / 1947 / 1965 / 1968/

Na promociji će govoriti priređivač izložbe i ove večeri – muzejski savetnik u penziji Jovan Mladenović kao i dr Goran Maksimović – recenzent. Na susrete sa Andrićem podsetiće nas književnik Dimitrije Milenković.

Stručno vođenje kroz postavku Ivo Andrić – pisac i/ili dipllomataimaće kustos Narodnog muzeja Niš Jelena Bogdanović.

Andrić u Nišu
Andrić u Nišu; Foto: Narodni muzej Niš

Ivo Andrić bio je književnik, akademik, nobelovac i diplomata (Dolac kod Travnika, 9. okotobar 1892 – Beograd, 13. mart 1975).

Osnovnu školu učio u Višegradu, a gimnaziju u Sarajevu. Studirao slovenske književnosti i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu, gde je i doktorirao Radio kao diplomatski službenik u jugoslovenskim ambasadama u Gracu, Rimu, Bukureštu, Madridu, Ženevi, a u Berlinu je jugoslovenski ambasador do napada Nemačke na Jugoslaviju aprila 1941. godine.

Tokom rata boravi u Sokobanji 1942, a nakon završetka ostao je u Beogradu, do kraja života.

Andrić u Nišu, Otvaranje UNI, 1965; Foto: Narodni muzej Niš
Andrić u Nišu, Otvaranje UNI, 1965; Foto: Narodni muzej Niš

Zbirkom stihova Ex Ponto skrenuo je pažnju na svoj literarni talenat. Piše niz pripovedaka, od kojih su mnoge antologijske vrednosti. Autor je romana: Na Drinićuprija, Travničkahronika, Prokletaavlija, Gospođica: posthumno je objavljen roman OmerpašaLatas. Poznata je i njegova studija o Goji.

Prevođen je na mnoge svetske jezike, naročito posle Nobelove nagrade koju je dobio 1961. godine. Dobitnik je i drugih priznanja i član nekoliko domaćih i stranih akademija nauka i umetnosti.

Andrić se na putu za Sofiju 1945. kraće zadržao u Nišu, a početkom februara 1947. radnicima, građanima i vojnicima u Nišu izneo svoje utiske iz Staljingrada, u kome je boravio prethodne godine.

Andrić u Nišu, Otvaranje UNI, 1965; Foto: Narodni muzej Niš
Andrić u Nišu, Otvaranje UNI, 1965; Foto: Narodni muzej Niš

Na otvaranju Univerziteta, na Letnjoj pozornici u Tvrđavi 15. oktobra 1965. govorio je prvoj generaciji studenata o značaju umetnosti („Prozor koji gleda u predele umetnosti”, Gradina br. 9, Niš, 1972); 1968. sreće se sa niškim piscima, a potom i sa radnicima Duvanske industrije, učenicima Gimnazije Stevan Sremac i obilazi stalnu postavku Narodnog muzeja – Logor na Crvenom krstu.

Njegovi govori, kao i potonji iskazi o boravku u Nišu, svojevrstan su beleg o razvoju i otvaranju Niša prema svetu nauke i kulture.

Ulaz slobodan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije