Slikar i beračica grožđa: Film o Savi Šumanoviću u Nišu

Film „Slikar i beračica grožđa“ je umetničko-dokumentarnog karaktera i osvetljava poslednje godine života Save Šumanovića. Biće emitovan u ponedeljak, 28. oktobra od 18:30h u Oficirskom domu, saopštava GSLU Niš.

Reditelju Nikoli Lorencinu kao inspiracija poslužila su pisma koje je devojka Marija Demšar, poreklom iz Slovenije, deportovana početkom Drugog svetskog rata u Šid i ratne godine provela u kući čuvenog umetnika, slala svojoj porodici.

Ona je detaljno pisala o novoj sredini, načinu života i navikama u porodici Šumanović, te su pisma postala naučna građa na osnovu koje može da se rekonstruiše život slikara i njegove majke.

Marija Demšar se takođe sećala da je sa korpom grožđa pozirala Šumanoviću, a njen lik prepoznala je njena ćerka dr Marija Sanonik na triptihu „Beračice“- poslednjoj slici Save Šumanovića.

Film je nagrađivan na festivalima kratkometražnog filma, ustupljen je od Galerije slika „Sava Šumanović “ iz Šida i prikazuje se kao deo pratećeg programa izložbe „Poslednja decenija Save Šumanovića“ u Nišu.

Podsećamo da je zbog velikog interesovanja izložba „Poslednja decenija Save Šumanovića“ produžena i trajaće do četvrtka 31. oktobra.

Otvorena je za posetioce svakog dana od 10do 20 sati.

Ulaz je slobodan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Luksuz Konstantinove rezidencije iz 4. veka ponovo dostupan posetiocima

Vila sa peristilom, mozaici, ostaci dve ranohrišćanske crkve i...

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Najnovije