Preminuo Zoran Lozančić, najnagrađivaniji reditelj Lutkarskog pozorišta

Reditelj i glumac niškog Lutkarskog pozorišta preminuo je nakon teške bolesti. Zoran Lozančić laureat je najznačajnih priznanja iz oblasti lutkarstva, a smrt ga je prekinula u postavljanju predstave „Snežna kraljica“.

Zoran Lozančić

Glumačku karijeru počeo je u Narodnom pozorištu u Nišu osamdesetih godina dvadesetog veka, nastavio je u Narodnom pozorištu u Pirotu, a od 1983. godine je stalni član Pozorištu lutaka Niš u koje dolazi na insistiranje Jovana – Bate Putnika, velikana jugoslovenske režije.

Premijerne predstave odigrane u Pozorištu lutaka: „Mala Nušićijada“, „Pinokio“, „Ukradeni mesec“, „Čudno čudo“, „Klopka“, „Petar Pan“, „Poštovana deco“, „Priča o odbačenoj lutki“, „Ženidba cvrčka Primaša“, „Patkica Žutkica“, „Mudri Ciga“, „Mala princeza“, „U laži su kratke noge“, „Ah, sve to mora jadno dete“, „Braća Grim“, „Biberče“, „Vini Pu“, „Simfonja u bolu“, „Cirkus“, „Kuckava bajka“, „Hajdi“, „Kosmička jelka“, „Kako su postale ružne reči“, „Đilja Petre“, „Crvenkapica na zrnu graška“, „Staretinar“, „Frka u gradu M“, „Igra odbačenih lutaka“, „Čarobni klavir“, „Kir Janja“, „Lepotica i zver“, „Plava ptica“, „Olovka piše srcem“, „Bajka o Plačiću“, „Pepljuga“, „Trnova ružica“, „Lutkarska Biblija, „Snežana i sedam patuljaka“, „Bila jednom ljubav jedna“, „Šuma sniva“, „Miši ko i Mišisan“, „Meda među pticama“, „Ždralovo perje“, „Betmen i Lutkar“, „Uspavana lepotica“, „Velimir i Bosiljka“, „Svetloplavi Petar“, „Sveti Sava“, „Biberče“, „Boj na Čegru“.

Za ulogu Gospodina Vidakovića u komadu „Velimir i Bosiljka“ dobio je glumačku nagradu na Međunarodnom festivalu u Banja Luci 2000. godine.

klovn
Zoran Lozančić

Pored toga što je dosegao vrh lutkarske umetnosti kao glumac, glumac-lutkar, glumac-animator, 1993. godine ulazi i u svet lutkarske režije postavkom komada „Olovka piše srcem“. Usledile su predstave „Psić Tobi“, „Bila jednom ljubav jedna“, a 1998. godine i „Tri praseta“, kojom je Zoran Lozančić nagovestio novu rediteljsku poetiku, koja je predstavi, glumcima i saradnicima donela nagrade na mnogim festivalima. Dve godine kasnije režira „Čarobnjaka iz Oza“, potom „Lepoticu i zver“ i ponovo beleži uspehe na domaćim i inostranim festivalima. Nižu se nagrade za najbolju predstavu, režiju, scenografiju, animaciju, kreaciju lutaka, glumačke nagrade… Sav taj njegov rediteljski opus kao da je bio uvod u dela koja će ga, s pravom, svrstati u red najboljih srpskih reditelja.

Predstavi „Carev zatočnik“ koju je postavio 2005. godine dodeljeno je 19 nagrada na nacionalnim i internacionalnim festivalima i 5 nagrada na VI bijenalu scenskog dizajna Srbije. Time je postala najnagrađivanija predstava u istoriji Pozorišta lutaka. Pored toga u anketi niških „Narodnih novina“ proglašena je kulturnim događajem 2005. godine, a tu će titulu godinu dana kasnije poneti i njegova naredna predstava – „Mocart“. Gran Pri na festivalu „Pozorište Zvezdarište“, nagrada za scenografiju na Susretima profesionalnih lutaka Srbije i nagrda za režiju na festivalu „Zlatna iskra“, na kom je član žirija, ugledni evropski lutkarski reditelj Zvonko Festini izjavio da je „Lozančić trenutno najznačajnije rediteljsko ime u Srbiji“, samo su neke od nagrada koje svedoče da je Lozančićev „Mocart“ visoko estetizovana predstava.

Zoran Lozančić

Iz njegove rediteljsko-istraživačke laboratorije 2008. godine izlazi scensko viđenje Egziperijevog „Malog princa“, veliki lutkarski spektakl koji osvaja nagrade i aplauze gde god da se izvodi: zagrebački „PIF“, beogradski „Festić“, „Pozorište Zvezdarište“, Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije…

„Pinokio“, predstava rađena u kombinaciji maske, lutke i dramske igre glumaca osvaja godinama generacije i generacije mališana, što je potvrdila i nagrada dečijeg žirija na festivalu „Pozorište Zvezdarište“.

„Alisa u zemlji čuda“ je predstava za koju je Zoran Lozančić najavio novinarima uoči premijere da će publici ponuditi drugačiju estetiku od one koja je „filmovana“ i igrana svuda u svetu, a to je na sceni i potvrdio. Bio je to još jedan vešt, očaravajući i poetski rediteljski rukopis ovenčan brojnim festivalskim nagradama.

Zoran Lozančić

„„Snežna kraljica“, još jedna bajka koju je Zoran Lozančić želeo da postavi na scenu svog i našeg pozorišta, bajka sa kojom i za koju je poslednjih dana živeo. Tu viziju podržala je direktorka Milica Radulović uz nadu i želju da njegovu magiju ponovo vidimo na sceni. Ali te snove dosanjaće njegove kolege Jelena, Ceca, Dacko, Tanja, Aleksandra, Marija, Mladen, Uroš, Gaga, Dušan i Aleksandar zajedno sa kolegama iz tehnike. Verujemo da će Zoran Lozančić, pozorišni čarobnjak, na dan premijere biti sa nama“, kažu u Lutkarskom pozorištu.

Po želji Zorana Lozančića komemoracije neće biti i dan sahrane neće biti objavljen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije