Predstava o niškim heroinama premijerno na festivalu ArtFemine

O značajnim ženama Niša koje su za svoj rad i doprinos društvu dobile spomen obeležja govoriće glumica Dragana Jovanović kroz svoju autorsku predstavu „Ooo Кamenjene“ u okviru festivala ArtFemine.

Predstava će premijerno biti izvedena 5. jula 2019. u 19 časova ispred spomenika Jeleni Dimitrijević u Tvrđavi.

„Ooo Кamenjene“ govori o književnici Jeleni Dimitrijević, čiji se spomenik nalazi u Tvrđavi, zatim Đuki Dinić čija se bista nalazi u parku ispred zgrade Univerziteta i Nadeždi Petrović čiji spomenik postoji na Кeju.

„Ovom ambijantalnom predstavom želimo da podsetimo javnost na značajne žene u Gradu Nišu, koje su za svoj rad i doprinos društvu i zajednci dobile spomen obeležja. Predstavom “Ooo Кamenjene” želimo da podsetimo na značaj, lik i delo, ovih triju žena, ali i da istaknemo položaj žena koje su zapostavljene i u praksi počasti i sećanja, jer na teritoriji Grada Niša, postoji oko 300 spomenika i spomen obeležja, a manje od jedne trećine su ženski spomenici“, kaže Dragana Jovanović.

Ambijentalnim izvođenjem predstave autorka želi da skrene pažnju građana na heroine pored kojih svakodnevno prolazimo, a tako malo o njima znamo.

„Ovo je predstava o okamenjenim ženama, ženama koje jesu spomenik, ali živi spomenik. One koje svojim delom ohrabruju i opominju da je žena dužna da stvara, da ispolji svoje biće, da ne odustane od svojih strasti i da voli. Činjenice o njima su manje više poznate i dostupne, ali mene kao autora i izvođača zanima šta je između tih činjenica, šta je njihova intima, koja je njihova tajna“, kaže Jovanović.

Niške heroine

Autorka Dragana Jovanović pita se šta je ženom 21. veka i njenom okamenjenom dušom.

„Šta je sa ženskom dušom koju je stegao konfor, botoks, želja za uspehom i indetifikacijom sa muškarcem?“, kaže Dragana Jovanović.

Tekst, koncept, režiju i izvođenje potpisuje Dragana Jovanović, glumica Narodnog pozorišta u Nišu, a festival ArtFemine organizuje „Centar za devojke“.

Predstava se realizuje uz podršku Grada Niša, Sekretarijata za kulturu i informisanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije