Predstava niškog Akademskog ubedljivo najbolja na festivalu Zlatna kulisa

Najbolja predstava i najbolja uloga za Nišlije

“Mamin dašak u svemiru” – najbolja predstava u celini, saglasio se stručni žiri i žiri učesnika na Festivalu amaterskih pozorišta “Zlatna kulisa” u Kragujevcu.

Jovana Đorđević, glumica koja je maestralno oživela ulogu Mame Zeko, najbolja je glumica na festivalu, ocenio stručni žiri, a žiri učesnika dodelio joj je nagradu za glumačku bravuru.

"Mamin dašak u svemiru” u režiji Dušana Matejića; Foto: Akademsko pozorište SKC Niš
“Mamin dašak u svemiru” u režiji Dušana Matejića; Foto: Akademsko pozorište SKC Kragujevac

Prva nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi “Mamin dašak u svemiru” “Mamin dašak u svemiru” u režiji Dušana Matejića, Akademskog pozorišta SKC Niš, odlučio je stručni žiri Festivala amaterskih pozorišta “Zlatna kulisa”, koji se održava u Kragujevcu petu godinu zaredom.

“Najbolja komunikacija sa publikom i sve ono što krasi jedan pozorišni komad.”, rekao je stručni žiri za nišku predstavu.

Nagrada "Zlatna kulisa"
Nagrada “Zlatna kulisa”

Nagrada za glumačku bravuru Mileva Žikić 

Takođe, žiri je dodelio nagradu za glumačku bravuru Mileva Žikić, kao i nagradu za najbolju ulogu Jovani Đorđević za ulogu Mama Zeko u predstavi “Mamin dašak u svemiru” sa obrazloženjem da je u pitanju kompleksna i velika uloga za tako mladu glumicu, a da je igrala tako uverljivo.

"Mamin dašak u svemiru” u režiji Dušana Matejića; Foto: Akademsko pozorište SKC Niš
“Mamin dašak u svemiru” u režiji Dušana Matejića; Foto: Akademsko pozorište SKC Kragujevac

Ovogodišnje izdanje festivala održalo se od 14. do 17. marta, a na repertoaru je bilo 6 takmičarskih predstava.

Stručni žiri činili su Boris Milivojević, glumac, Miloš Krstović, glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu i Jelena Gojić, umetnički rukovodilac Akademskog pozorišta studenata germanistike.

Svi oni koji do sada nisu pogledali predstavu, ali i oni koji žele da još jednom kroz suze i smeh prožive predstavu zajedno sa niškim glumica, moći će to da urade 26. marta, kada će ona biti izvedena na kamernoj sceni našeg pozorišta.

"Mamin dašak u svemiru” u režiji Dušana Matejića; Foto: Akademsko pozorište SKC KG
“Mamin dašak u svemiru” u režiji Dušana Matejića; Foto: Akademsko pozorište SKC KG

Podsetimo, “Mamin dašak u svemiru” govori o jednoj mami koja u svetu prepunom zla, usamljenosti, krize i nesreća pokušava da sagradi „svemir“ za sebe i svou porodicu.

Režiju potpisuje Dušan Matejić, a predstava je rađena po motivima drame “Zeko, zeko” francuske rediteljke Kolin Sero.

Druga nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi “Gospodar muva”, Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej, jer je prema žiriju “pružala briljantnu i uverljivu glumačku igru, uz sjajno rediteljsko rukovođenje.”

Treća nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavi Tanki zidovi Akademskog pozorišta Branko Krsmanović Beograd. Obrazloženje žirija je bilo da sadrži “visok umetnički nivo u svim segmentima pozorišnog stvaralaštva.”

Nagrada za najbolju režiju pripala je Igoru Pavloviću za predstavu “Gospodar muva”, Dramskog studija Gradskog pozorišta Bečej, dok je nagrada za najbolju uloga u ovoj predstavi dodeljena Borisu Dimitirijeviću, za ulogu Pigija.

"Mamin dašak u svemiru” u režiji Dušana Matejića; Foto: Akademsko pozorište SKC Niš
“Mamin dašak u svemiru” u režiji Dušana Matejića; Foto: Akademsko pozorište SKC Kragujevac

Specijalna nagrada dodeljena je predstavi “Creeps,” Dramskog studija Doma omladine Kragujevac, kao i glumačkom ansamblu predstave “Gospodar muva”, Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej.

Mina Ćirić dobila je specijalnu nagradu za predstavu “Tanki zidovi”, Akademskog pozorišta Branko Krsmanović Beograd, odnosno za autorski projekat i kompletan scenski nastup, glumu, režiju, kostime, scenografiju i tekst.

Nagrada Dragomir Bojanić Gidra za glumačku bravuru dodeljena je Nebojši Milosavljeviću za ulogu inspektora u predstavi “Slučaj” Pozorišta Kulturnog centra Radoje Domanović, Rača.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije