Predstava „1789“ na sceni niškog teatra

Posle premijere predstave „1789“, prema tekstu i u režiji Hadija Kurića, koja je bila odigrana na Dan Narodnog pozorišta u Nišu samo nekoliko dana pre vanrednog stanja, ovaj komad ponovo na sceni niškog teatra.

Foto: Narodno pozorište Niš
Foto: Narodno pozorište Niš

U premijernoj predstavi „1789”, Hadija Kurić, Nišlija, sin čuvene niške glumice Mime Kurić, rekao je da su događaji izmišljeni, stvarnim istorijskom likovima promenjene su sudbine i odnosi, a Francuska revolucija upotrebljena je samo kao paradigma svakog prevrata. U ulozi Kralja je niški glumac Aleksandar Mihailović.

Foto: Narodno pozorište Niš
Foto: Narodno pozorište Niš

Predstava „1789“ se bavi turbulentim periodom koji su obeležili veliki preokreti. U fokusu priče su vođe, dok narod sa svim svojim patnjama i stremljenjima uvek ostaje u drugom planu.

Lideri su ti koji greše u proceni, indoktriniraju ili odlučuju da koriste nasilje kada smatraju za shodno. Mi od njih pravimo bogove, pa onda oni nama mogu da manipulišu i da nas uvode u krvave momente istorije kao što je ona koju smo svi mi ovde živeli devedesetih, ili kao što su živeli Francuzi u Francuskoj revoluciji. Umnogome zavisi od lidera i nažalost i oni su samo obični ljudi, kao i svi mi“, ističe reditelj Hadi Kurić.

Foto: Narodno pozorište Niš
Foto: Narodno pozorište Niš

Gledajući kroz istoriju, gotovo svi narodi su u nekom trenutku imali neke vođe, koje zaslepljene sopstvenim ambicijama, snovima i željama, celokupnu zajednicu i sebe same survaju u ponor. Neki su vođeni ideologijom, drugi patriotizmom, treći osvetom ili čak opsesivnom ljubavlju, ali svi zajedno dele istu sudbinu – nasilnu smrt koju nisu bili u stanju da predvide.

Istorija kao predmet, očigledno, treba da bude mnogo zastupljenija u školama, zato što se, u suštini, već sve desilo. Pa, i ovakvi ljudi su nam se već dešavali. Ali, uvek dolazimo do toga da postojimo i mi koji se nanovo iznenađujemo, i oni koji su sazdani po ovakvom modelu“, kaže glumac Aleksandar Mihailović koji u predstavi ima glavnu ulogu i tumači lik kralja.

Foto: Narodno pozorište Niš
Foto: Narodno pozorište Niš

U predstavi igraju još i Sanja Кrstović, Aleksandar Marinković, Danilo Petrović, Nađa Nedović Tekinder i Miloš Cvetković, stalni članovi niškog ansambla, a kao gosti pojavljuju se Jovana Golubović u ulozi kraljice i Bratislava Milić.

Predstava će biti odigrana u utorak, 13. oktobra, a zatim i u četvrtak, 15. oktobra, sa početkom od 20 časova u Narodnom pozorištu Niš.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni pozorišta, svakog dana u periodu od 10 do 20 časova po ceni od 500 dinara (cena sa popustom – 300 dinara za đake, studente i penzionere).

Ulaz na predstavu je moguć samo uz obavezno korišćenje zaštitnih maski.

 

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije