Pozorište lutaka slavi svoj 62. rođendan: Dodeljene nagrade za umetničko dostignuće

GODIŠNJE NAGRADE ZA UMETNIČKO DOSTIGNUĆE DODELJENE GLUMICI SVETLANI MIHAJLOVIĆ I POSTHUMNO REDITELJU ZORANU LOZANČIĆU

Dodelom godišnjih nagrada za umetničko dostignuće i radni doprinos zaposlenih, Pozorište lutaka u Nišu proslavilo je svoj 62. rođendan.

Godišnja nagrada za umetničko dostignuće dodeljena je glumici Svetlani Mihajlović za ulogu Snežne kraljice u predstavi „Snežna kraljica“, a dodeljeno je i posthumno priznanje glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću.

Godišnja nagrada za umetničko dostignuće dodeljena je glumici Svetlani Mihajlović za ulogu Snežne kraljice u predstavi "Snežna kraljica", a dodeljeno je i posthumno priznanje glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću
Godišnja nagrada za umetničko dostignuće dodeljena je glumici Svetlani Mihajlović za ulogu Snežne kraljice u predstavi „Snežna kraljica“, a dodeljeno je i posthumno priznanje glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću

„Kad sam čula da sam dobila nagradu ja sam se rasplakala, naišla je bujica osećanja i razmišljam kako ipak pose kiše dođe sunce. Drago mi je što je i pokojni Lozančić dobio priznanje, jer on je moj teatarski brat. Nažalost nije doživeo izvođenje „Snežne kraljice“ koju je režirao, ali sigurno je tu negde sa nama sada. Drago mi je i zbog svih nas koji smo imali hrabrosti i vere i želje da ova predstava izađe. Dobila je i mnogobrojne nagrade…“, rekla je glumica Svetlana Mihajlović koja i igra u predstavi „Snežnu kraljicu“.

Snežna kraljica, predstava; Foto: Pozorište lutaka Niš
Snežna kraljica, predstava; Foto: Pozorište lutaka Niš

Komisija za dodelu nagrada za umetničko dostignuće zasedala je u sastavu: Slobodan Krstić, novinar, pozorišni kritičar i publicista, Nataša Ilić, lektor i dramaturg i Velibor Petković, novinar i književnik.

Zbog pristupa poslu i dobrih radnih rezultata nagrađeni su Ljiljana Dodić, inspicijent i Miladin Milanović, službenik za poslove zaštite na radu.

Povodom 62. rođendana, u saradnji sa Gradskom opštinom Medijana u parku Svetog Save biće izvedene tri predstave. 25. juna „Patkica Žutkica“, 26. “Luckasti klovnovi“ i 27. juna predstava „Kosić Bosić“. Sve predstave počinju u 19 časova, a program je za sve posetioce besplatan.

62 godine mališani uživaju u predstavama niških lutkara

Posle sedam godina amaterskog rada, 28 premijernih predstava i stotine repriza, 23. juna 1958, doneta je odluka o prerastanju u profesionalnu ustanovu, Dečje pozorište, sa lutkarskom i živom scenom, kojim je rukovodio Jordan Paunović. Četiri godine kasnije, prerasta u Pozorište lutaka. Iste godine sa predstavom “So vrednija od zlata” nastupa na prvim Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Pozorište lutaka je šezdesetih i sedamdesetih godina nizalo uspehe. To je period izlaska i na inostrane scene, prvih nagrada, priznanja sa susreta i festivala. Na Dan oslobođenja Niša, 14. oktobra 1977. godine, seli se u novu zgradu, u kojoj se i danas nalazi. Tada je, zahvaljujući dobrim uslovima za rad, Lutkarsko pozorište napredovalo.

Primenjuju se različite lutkarske tehnike: marioneta, ginjol, crni teatar, teatar senki itd. Spremaju se i kombinovane predstave sa živim glumcima na sceni, pa i kompletne žive predstave kao vid delatnosti kojim se žele pridobiti stariji uzrasti dečje publike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije