Posle 44 godine Holandija pobedila na izboru za Pesmu Evrovizije

Holandija je pobedila peti put u istoriji Evrovizije. Nakon uzbudljivog glasanja, holandski pevač Dankan Lorens proglašen je pobednikom sa 492 poena. Holandija je osvojila 231 poen od žirija i 261 poen od publike.

Dankan je rekao na konferenciji za novinare da je tokom objavljivanja glasova bio veoma uzbuđen.

„Glasanje traje dugo. Sledeće godine bi to mogli da promenimo da neko ne bi dobio srčani udar“, kaže Dankan.

Odgovarajući na pitanje kada se usudio da sanja ovaj trenutak, Dankan kaže:

„Nisam se usudio da sanjam da ću osvojiti ovaj trofej, jer ovo je Evrovizija i sve je moguće. Ali dogodilo se, predviđanja su se ostvarila. Sve ovo je rezultat napornog rada mog tima. Kada sam pevao drugi put, nakon što sam pobedio, i kada su su padale konfete, razmišljao sam o pesmi – mali gradski dečak u velikoj arkadi.“

Dakle, Holandija je pobednik, Italija je zauzela drugo mesto sa 465 poena, Rusija je bila treća sa 369 poena, Švajcarska je bila četvrta sa 360 poena. Norveška je zauzela 5. mesto sa 338 poena, 6 ispred Švedske na 6. mestu. Velika Britanija je završila na 26. mestu, odmah iza Nemačke i Belorusije.

evrovizija
Foto: Andres Putting

Istorijat Evrovizije za Holandiju

U prvim danima Evrovizije, Holandija je bila veoma uspešna. Takmičari su pobeđivali 1957., 1959., 1969. i 1975. godine. Posle te poslednje pobede sredinom sedamdesetih, nikada više nisu imali pobednika. Tek 2013. dostigli su drugo mesto. Dana 18. maja 2019. godine, 44-godišnji period trofeje zvanično je završen kada je Duncan Laurence osvojio svoju domovinu sa ‘Arcade’.

Pobednička pesma iz 1957. godine za Holandiju

Holandija je prvi put pobedila na takmičenju za pesmu Evrovizije 1957. godine i ponovo 1959. godine, postavivši tako rane rekorde, dve pobede u prve četiri godine. Posle rekordnih 1950-ih, nova decenija nije donela mnogo uspeha holandskim takmičarima, dok Leni Kur nije završio kao jedan od četiri pobednika takmičenja za Pesmu Evrovizije 1969. godine. Pobednička „De Troubadour“ je bila narodno-inspirisana balada o uticaju koji muzika ima na publiku u srednjem veku.

Godine 1974, Holandija je bila izabrana da otvori takmičenje sa pesmom Ding-A-Dong koju je izvela grupa Teach-In. Ova vesela pesma pobedila je na takmičenju i Holandija se vratila na listu lidera sa 4 pobede.

Godine 1980. holandska televizija bila je domaćin za Pesmu Evrovizije nakon što je Izrael odbio da organizuje takmičenje drugu godinu zaredom. Od 2005. do 2012. Holandija nije uspela da se kvalifikuje za finale takmičenja za pesmu Evrovizije.

Međutim, holandska sudbina na Evroviziji se promenile poslednjih godina zapaženim rezultatima Anouka koji je odveo zemlju na 9. mesto u Velikom finalu 2013. godine i The Common Linnets koji su bili drugoplasirani na finalu 2014. godine.

Ove 2019. Dankan Lorenc je doneo trofej u Holandiju nakon što je zemlja propustila 44 godine. Dankan je dobio 492 poena za svoju pobjedničku pesmu „Arcade“.

O Dankanu Lorencu

Ovogodišnji pobednik Evrovizije rođen je 1994. u mestu Spijkenis u Holandiji. Ove godine je diplomirao na Rock akademiji u Tilburgu, gde se razvijao kao pevač, tekstopisac i muzički producent. Pored toga, mnogo je vremena proveo pišući pesme u Londonu i Stokholmu.

Govoreći kada je izabran da predstavlja Holandiju, Dankan je rekao:

„U proteklih nekoliko godina mnogi poznati umetnici predstavljali su Holandiju na Evroviziji. Nisam poznat, ali to je čak i dobro.Kod nas ima mnogo mladih i talentovanih muzičara. Moje učešće dokazuje da ništa nije nemoguće. Odjednom možete da dobijete priliku da predstavite svoju zemlju na međunarodnoj sceni. Veoma sam ponosan zbog toga.“


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije