Poetika slova: Izloža kaligrafija „Egzaktno i apstraktno“

U Nišu se večeras (7.11.2019.) od 19 sati otvara izložba kaligrafija „Egzaktno i apstraktno” Aleksandra Stankovića u Galeriji Niškog kulturnog centra.

Autor je trajno zaokupljen poetikom slova

Ciklus „Dah vekova“ prati razvoj pisma kroz vekove. Tamo gde je to moguće tekst o pismu je pisan onim pismom o kojem govori (fraktura, humanistika,uncijala); Tamo gde to nije bilo moguće, tekst govori o periodima u umetnosti, tako da je ciklus i svojevrstan čas iz istorije umetnosti.

Ciklus „Riznica“ su stihovi, citati iz lepe književnosti koje su ostavile snažan utisak na autora. Lirska duša autora koja traga za onim duboko iskonskim.

Ciklus radova „Trzaj“ predstavlja unutrašnje stanje duha što je i predmet interesovanja. Nema umetnosti bez pokreta, a iz pokreta trzaj kojim doživljavam prasak emocija. Sve slike govore o mojim unutrašnjim stanjima, o porivu za stvaranjem kao i o emociji.

Aleksandar Stanković je rođen 1975. godine u Nišu. Kaligrafijom se bavi više od deset godina. Pored latinične i ćirilične piše i arapsku kaligrafiju – više stilova.

Izložba kaligrafija „Egzaktno i apstraktno” Aleksandra Stankovića u Glaeriji NKC-a
Izložba kaligrafija „Egzaktno i apstraktno” Aleksandra Stankovića u Glaeriji NKC-a

Učesnik više manifestacija ( Dani ćirilice Bavanište, Nišvil, Veče satire stvaralaca u kulturi). Takođe je pisao zahvalnice i prigodne tekstove. Do sada je imao tri samostalne i dve grupne izložbe.

Učesnik je likovnih kolonija Boljevac i Boža Ilić. Pisao je odgovarajuće tekstove arapskom kaligrafijom za ambasade kao i za arapski kulturni centar. Njegova tri rada se čuvaju u hilandarskoj riznici kao i u manastiru Lipovac.

Pisao je hadžijske gramate, učesnik je izložbe 28. art market u Beogradu.

Član je Likovnog udruženja LUNA.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije