Pesnik Nenad Milošević dobitnik književne nagrade „Branko Miljković“

Najbolja knjiga „Pesme iz limba“

Dobitnik književne nagrade „Branko Miljković“ je Nenad Milošević za knjigu pesama „Pesme iz limba“. U konkurenciji je bilo 120 izdanja iz prethodne godine, a žiri je odluku doneo na završnoj sednici. Nagrada će biti dodeljena tokom leta.

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ u sastavu Goran Maksimović, predsednik i Dragan Bošković i Vojislav Кaranović, članovi, na završnoj sednici održanoj 28. juna jednoglasno je doneo odluku da se Nenadu Miloševiću dodeli nagrada „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Pesme iz limba“ u izdanju Кulturnog centra Novog Sada.

U najužem izbor žiri je, pored ove knjige, izdvojio i „Toplo bilje“ Bojana Vasića i „Povremena poput vikend-naselja“ Maše Seničić, za koje takođe smatra da su posebno obeležile pesničku produkciju 2019. godine.

„Pesme iz limba“

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Sastoji se od povelje, statuete i novčanog iznosa, a svečano će biti uručena tokom leta u okviru manifestacije „Dani Branka Miljkovića“ u Nišu.

Obrazloženje za nagradu

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine, na konkurs je pristiglo oko 120 pesničkih knjiga, i posle iscrpne diskusije je jednoglasno doneo odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2019. godinu bude dodeljena Nenadu Miloševiću za zbirku pesama „Pesme iz limba“, u izdanju Кulturnog centra Novog Sada.

Nenad Milošević je napisao ubedljivu pesničku knjigu. Dosta dugo je, na Кarverovom tragu, težio detaljnom opisu pojedinih segmenata stvarnosti. Sada je svoju poeziju delikatno uklopio u šire narativne strukture kojima se evocira lično i kolektivno sećanje na prošle događaje, i postavlja pitanje o prirodi veze jezika i stvarnosti. Suptilna ironija, ispitivanje granica (auto)biografije i poezije, diskurzivna pesnička samosvest, čini knjigu „Pesme iz limba“ dostojnom pevanja Branka Miljkovića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije