Pas i kontrabas: Saša Ilić, dobitnik Ninove nagrade u NKC-u

Niški kulturni centar organizuje predstavljanje knjige Saše Ilića „Pas i kontrabas“, koja je dobila Ninovu nagradu za najbolji roman 2019. godine.

Ova nagrada dodeljuje se 66. put, a knjigu će u petak, 23. oktobra 2020. godine, u Maloj sali Niškog kulturnog centra od 19 sati, predstaviti autor Saša Ilić i Marjan Čakarević.

Roman Pas i kontrabas Saše Ilića, autora knjiga Predosećanje građanskog rata i Berlinsko okno – priča je o džezu, ljubavi i antipsihijatrijskoj pobuni protiv društva koje je odlučilo da zaboravi svoje ratove.

O knjizi Saše Ilića

„Protagonista, kome je glomazni instrument odavno srastao s leđima, kao kakav ukleti grbavac vodi čitaoca na mesta razmeštena po mentalnim i geografskim mapama, punktume oko kojih je uspostavljen širok društveni konsenzus da ih ne treba tako ogoljene gledati ili da ih treba zaboraviti; od bojnog broda Jugoslovenske ratne mornarice, preko kovinske bolnice, smrtonosne dunavske obale, zatrovanih institucija, hipokrizije humanitarizma, sudbina ludo talentovanih pobunjenika, prvih i poslednjih ljubavi, devastirajuće napuštenosti, uz stalne flešbekove i košmare, do svetla; mora, muzike i opsene osunčane, izbeglicama krcate Đenove, grada prepoznatljivog po fantazmagoričnom groblju i još više po luci – tački u kojoj izbrisani i prognani vide slobodu i odakle se kreće u novi život, ili barem njegov nagoveštaj„, navodi se u opisu ovog domaćeg romana.

Saša Ilić je rođen 1972. u Jagodini, a objavio je tri zbirke priča (Predosećanje građanskog rata, 2000; Dušanovac, Pošta, 2015; Lov na ježeve, 2015) i dva romana (Berlinsko okno, 2005. i Pad Kolumbije, 2010).

Pisao je za časopis Reč, a osnivač je podlistka Beton, koji su objavljivale dnevne novine Danas. Roman Berlinsko okno bio je u užem izboru za NIN-ovu nagradu, a Pad Kolumbije Ilić je povukao iz konkurencije 2010. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije