Nišville jazz teatar: Tvrđava pobune i provokacija

Treći po redu Internacionalni Nišville jazz teatarski festival, pod sloganom „Tvrđava pobune i provokacija“ održava se od 2. do 11. avgusta u Nišu i deo je velikog Internacionalnog Nišville jazz festivala.

Predstave iz 7 zemalja na ovogodišnjem Nišvilu; Foto: promo

Za 10 dana trajanja festivala biće prikazano 17 predstava iz 7 zemalja od kojih su tri premijere. Pozorišta iz Norveške, Mađarske, Indonezije, Republike Severne Makedonije, Izraela, Velike Britanije i Srbije će kroz specifičan umetnički izraz pokazati svoju pobunu protiv nekih društvenih provokacija u sredinama iz kojih dolaze.

U četiri dana takmičarske selekcije od 2. do 5. avgusta biće odigrano 11 predstava na različitim lokacijama u centru Niša. Kompletan program Nišville jazz teatarskog festivala pogledajte na linku.

U zvaničnoj selekciji je 11 predstava; Foto: promo

Saradnja sa pozorištima kroz koprodukcije

Novina je da Nišville ove godine potpisuje i dve koprodukcije koje će premijerno biti prikazane publici.

Prva premijera i prva Nišville koprodukcija “Kako Vam drago” V.Šekspira  u režiji Nikite Milivojevića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša i Kruševačkog pozorišta je predstava koja  otvara festival ove godine.

nisvil
Program festivala; Foto; Nenad Petrović

Druga premijera i koprodukcija Nišvilla  je sa umetnicom iz  Velike Britanije Džil Grinšald (Jill Greenhalgh ), koproducenti su i Centar za devojke, Niš. Radi se o   predstavi  “Ćerke”(“Doughters”).

Treća premijera je predstava”Kiri i Klodel” Monje Jović u režiji Ivana Jovića -Terirem produkcije i Puls Teatra.

Nišville postavlja nove standarde

Umetnička direktorka pozorišnog festivala je glumica Maja Mitić koja smatra da je Nišville kao festival festivala odavno prevazišao sve granice i uspostavio nove umetničke standarde za Niš i Srbiju.

„Ceo grad postaje pozornica“, Maja Mitić umetnička direktorka festivala; Foto: Nenad Petrović

“Ceo grad je na neki način jedna velika scena, dakle javni prostor grada postaje mesto gde se dešava umetnost. Postavljamo bine naravno u dobro poznatoj Tvrđavi, ali i na mostovima, trgovima, uz Nišavu, dvorištu Banovine, ulicama. Time festival oplemenjuje grad i nameće neke nove i savremene standarde korišćenja javnih prostora uopšte”, kaže Maja Mitić.

O nagradama za najbolju predstavu u celini i najbolje korišćenu muziku u predstavi odlučivaće stručni internacionalni žiri.

Predsednica žirija je Ana Furse (Anna Furse), rediteljka i profesorka na Goldsmit univerzitetu u Londonu, a članice žirija su Aleksandra Glovacki, pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica kulture na Radiju Beograd i Ana Tasić, pozorišna kritičarka, teatrološkinja i novinarka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije