Nišville džez muzej dobio gitaru Pol Rid Smita koju svira Santana

Autor:B.J.

Gitara Pol Rid Smita koju svira Santana biće izložena narednih dana u Nišville džez muzeju. Ovaj vredan eksponat poklon je džez kompozitora i gitariste Ratka Zjače u znak poštovanja prema Nišvillu koji godinama promoviše džez umetnost.

Ratko Zjaca sa gitarom Paul Reed Smith; Foto: arhiva Nisville festivala

Ugledni kompozitor, džez gitariste i profesor džez odseka na Univerzitetu u Roterdamu, Ratko Zjača je kolekcionar najvrednijih gitara današnjice. On je poklonio ovaj izuzetan primerak iz svoje bogate kolekcije Nišville muzeju kao znak poštovanja za sve što Nišville čini za promociju džez umetnosti.

„Oduševljen sam što je Srbija jedna od retkih zemalja koja poseduje džez muzej i tako veliki i ugledan festival kakav nemaju daleko bogatije zemlje. Živim i radim više od 30 godina u Roterdamu koji organizuje najveći evropski dzez festival „North Sea“ na kome sam nastupao, kao i na Nišvillu – i mogu da kažem da Nišville ima daleko bolju atmosferu, organizaciju i publiku  – iako ima pedeset puta manji budžet“, kaže Zjača.

On dodaje da je opravdano što su oba ova festivala uvrštena od strane londonskog Gardijana među 10 najboljih evropskih džez festivala.

„Nišville zaslužuje daleko veću podršku kojom bi, siguran sam, privukao više turista nego moj North Sea festival.  Privilegija je biti učesnik Nišvilla. Gitara je moja skromna zahvalnost Nišvillu za sve što je uradio u misiji  promocije istinske kulture i pokretanja džez muzeja jedinstvenog u Evropi“ pojašnjava Ratko Zjača.

Nišville u Trebinju

Od 19. do 21. avgusta ove godine na centralnom trgu u Trebinju biće održano specijalno izdanje Nišville džez festivala. Ovo je dogovoreno na sastanku kojem su prisustvovali zamenica ministra kulture Republike Srpske Tanja Đaković, direktor Nišvilla Ivan Blagojević i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Gradonacelnik Trebinja, direktor Nisvilla i zamenica ministra kulture Republike Srpske; Foto: Nišville

Sagovornici su se saglasili da Trebinje ima izuzetan kulturno turistički potencijal i da do sada nije bilo kvalitetne ponude umetničkih programa kakve nudi Nišville džez festival. Važan podatak je i da u radijusu od 100 kilometara, u kojem su Podgorica, Herceg Novi, Tivat, Dubrovnik, Split i Mostar tokom avgusta gravitira više od milion turista.

Broj scena i imena izvodjača bice uskoro objavljeni. Za sada se zna da će svi programi biti besplatni za posetioce.

Potpisan je i petogodišnji protokol o saradnji Nišvilla i Grada Trebinja kojim je definisano da će se posle ovogodišnjeg pilot izdanja, trajanje festivala sukcesivno povećavati svake godine. U planu je da se dostigne uobičajeni broj dana tokom kojih se Nišville održava u Nišu, kao i broj i kvalitet izvođača koje Nišville inače predstavlja domaćoj publici.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije