Nišlijka dobila nagradu za zalaganje u očuvanju kulturnog nasleđa

Dobitnica priznanja “Arhitekta Aleksandar Radović” za izuzetno zalaganje u oblasti kulturnog nasleđa je arhitekta konzervatorka Aleksandra Mirić.  Ona je treći laureat nagrade koju dodeljuje Fondacija koja nosi ime čuvenog niškog arhitekte.

Dobitnica priznanja; Foto: Fondar

Priznanje ”Arhitekta Aleksandar Radović” je jedinstveno u Srbiji i za cilj ima da podstakne mlade stručnjake da se bave kulturnim nasleđem, ali i da ih istakne kao pojedince zbog dosadašnjeg zalaganja u ovoj oblasti.

Obrazloženje komisije:

“RAD DR ALEKSANDRE MIRIĆ OBUHVATA VEOMA RAZNOVRSNU PROBLEMATIKU IZ OBLASTI ZAŠTITE KULTURNOG NASLEĐA. IZ TOGA SE JASNO PREPOZNAJE I NJENA MISIJA, KOJA JE PREVASHODNO USMERENA KA INTENZIVNOJ PROMOCIJI NAŠE KULTURE. U TOM SMISLU ONA VEOMA USPEŠNO KOMBINUJE MEĐUNARODNA ISKUSTVA I VEOMA RAZVIJENU SVEST O BOGATSTVU SRPSKE BAŠTINE.”

Aleksandra Mirić je diplomirala na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu 2006. godine, a 2015. godine doktorsku tezu odbranila je na Univerzitetu u Nišu i Univerzitetu Lion2 u Francuskoj. Njen doktorat proglašen je za najbolji od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije u školskoj 2015-2016 godini.

Sa dodele priznanja; Foto: Fondar

Ko je Aleksandar Radović

Od 1976. do 2004. godine bio je na mestu direktora, a u periodu od 2004. do 2008. godine na mestu zamenika direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. Penzionisao se u januaru 2009. godine ali je nastavio saradnju sa svojom matičnom kućom.

Кao vrsni poznavalac arhitektonskog stvaralaštva i rukovodilac dobio je brojna priznanja.

Pored poslova u oblasti zaštite nepokretnih kulturnih dobara (obnova konaka manastira Prohora Pčinjskog – “Borbina nagrada za arhitekturu”), dokazao se i kao projektant novih objekata (Dušanov bazar i Hilandarski metoh u Nišu).

Opus njegovog stvaralaštva i delovanja, svrstava ga u grupu najznačajnijih, najuticajnijih i najplodonosnijih konzervatora Srbije svih vremena.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na...