Nišlijka dobila nagradu za zalaganje u očuvanju kulturnog nasleđa

Dobitnica priznanja “Arhitekta Aleksandar Radović” za izuzetno zalaganje u oblasti kulturnog nasleđa je arhitekta konzervatorka Aleksandra Mirić.  Ona je treći laureat nagrade koju dodeljuje Fondacija koja nosi ime čuvenog niškog arhitekte.

Dobitnica priznanja; Foto: Fondar

Priznanje ”Arhitekta Aleksandar Radović” je jedinstveno u Srbiji i za cilj ima da podstakne mlade stručnjake da se bave kulturnim nasleđem, ali i da ih istakne kao pojedince zbog dosadašnjeg zalaganja u ovoj oblasti.

Obrazloženje komisije:

“RAD DR ALEKSANDRE MIRIĆ OBUHVATA VEOMA RAZNOVRSNU PROBLEMATIKU IZ OBLASTI ZAŠTITE KULTURNOG NASLEĐA. IZ TOGA SE JASNO PREPOZNAJE I NJENA MISIJA, KOJA JE PREVASHODNO USMERENA KA INTENZIVNOJ PROMOCIJI NAŠE KULTURE. U TOM SMISLU ONA VEOMA USPEŠNO KOMBINUJE MEĐUNARODNA ISKUSTVA I VEOMA RAZVIJENU SVEST O BOGATSTVU SRPSKE BAŠTINE.”

Aleksandra Mirić je diplomirala na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu 2006. godine, a 2015. godine doktorsku tezu odbranila je na Univerzitetu u Nišu i Univerzitetu Lion2 u Francuskoj. Njen doktorat proglašen je za najbolji od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije u školskoj 2015-2016 godini.

Sa dodele priznanja; Foto: Fondar

Ko je Aleksandar Radović

Od 1976. do 2004. godine bio je na mestu direktora, a u periodu od 2004. do 2008. godine na mestu zamenika direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. Penzionisao se u januaru 2009. godine ali je nastavio saradnju sa svojom matičnom kućom.

Кao vrsni poznavalac arhitektonskog stvaralaštva i rukovodilac dobio je brojna priznanja.

Pored poslova u oblasti zaštite nepokretnih kulturnih dobara (obnova konaka manastira Prohora Pčinjskog – “Borbina nagrada za arhitekturu”), dokazao se i kao projektant novih objekata (Dušanov bazar i Hilandarski metoh u Nišu).

Opus njegovog stvaralaštva i delovanja, svrstava ga u grupu najznačajnijih, najuticajnijih i najplodonosnijih konzervatora Srbije svih vremena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Najnovije