Niški studenti primenjene umetnosti najbolji na konkursu Delegacije EU

Izabrani najbolji radovi umetničkog konkursa „Evropa je ovde 2021“

Interaktivna instalacija tima departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu izabrana je za najbolju na umetničkom konkursu „Evropa je ovde 2021“. Konkurs su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji i EUINFONET projekat.

Umetnička inicijativa pod nazivom „Evropa je ovde 2021“ pokrenuta je kao deo aktivnosti u sklopu obeležavanja Dana Evrope u Srbiji. Kao i da se pruži prilika studentima osnovnih, master i doktorskih studija na umetničkim fakultetima da se pridruže svojim kreativnim i maštovitim idejama.

Najbolje interaktivne umetničke instalacije su sledeće:

–        Interaktivna instalacija – tim departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu;

–        (O)KRUŽI SE – tim studenata 3IK sa Fakulteta primenjenih umetnosti i Arhitekonskog fakulteta u Beogradu;

–        Rast – tim studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Kapije na centralnom trgu integrisane u celinu

Predlog ideje umetničke interaktivne instalacije koju su realizovali studenti Fakulteta umetnosti prikazuje tri objekta u vidu prolaza/kapija povezanih stazom, koja odvojene objekte integriše u jednu celinu.

Svaka kapija je osmišljena tako da sa spoljašnje strane prikaže piktograme, koji simbolišu neku od poruka EU u vidu piktograma za jednakost, privredni rast, ravnopravnost, jezičku raznolikost, bezbednost, društveni napredak, mir, dostojanstvo, ekologiju, tradiciju, slobodu, toleranciju, inkluziju, rast, naučni i tehnološki napredak, pravdu, stabilnost i solidarnost.

Pored vizuelnog doživljaja 3D objekata, niški predlog upotpunjuje i aplikacija za proširenu realnost (Augmented Reality), preko koje će posmatrači moći da stupe u interakciju sa objektima, skeniranjem prethodno odredjenih markera (piktograma i delova digitalnih grafika sa unutrašnje strane objekta.

Svaki od tri predloga će dobiti iznos od 5.000 evra (neto, u dinarskoj protiv vrednosti) za realizaciju instalacije, izlaganje, logističke troškove i troškove autorskih honorara.

Radove je ocenjivao žiri u sledećem sastavu: Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji, dr Maja Ćirić, nezavisna kustoskinja i umetnička kritičarka i dr Katarina Živanović, šefica izložbenog salona Galerije SANU.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije