Niški lutkari ponovo najbolji: Gran pri za “Legendu o Mesečevoj princezi”

“Legenda o Mesečevoj princezi” niškog Lutkarskog pozorišta proglašena je za najbolju predstavu na 10. međunarodnom festivalu za decu “ZajeČAR”.

U takmičarskom programu izvedeno je 8 predstava profesionalnih pozorišta iz Hrvatske, Francuske, Bugarske, Kine i Srbije.

Foto: Lutkarsko pozorište Niš
Foto: Lutkarsko pozorište Niš

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” sinoć je završen 10. Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR”.

Gran pri za “Legendu o Mesečevoj princezi”

Odluku da Gran pri za najbolju predstavu pripadne Pozorištu lutaka Niš za “Legendu o mesečevoj princezi” doneo je tročlani žiri u sastavu Desimir Stanojević, predsednik, Nataša Petrović i Ana Bretšnajder, članovi.

“Legenda je oživela u čarobnoj i suptilnoj igri niškog ansambla obogaćenoj upečatljivim scenskim pokretom dajući nam ponovo veru u istinske ljudske vrednosti. Ljubav, poštovanje, iskrenost samo su neke od plemenitih slojeva ove legende”, piše u obrazloženju žirija.

Nagradu su ime ansambla preuzeli glumci Toma Bibić i Dejan Gocić.

Glumci Dejan Gocić i Toma Bibić sa nagradom; Foto: Lutkarsko pozorište Niš

Premijera predstave “Legenda o Mesečevoj Princezi” održana je novembra 2018. godine i ovo je bilo njeno prvo festivalsko izvođenje.

U predstavi igraju Marija Cvetkovic, Srdjan Miljkovic, Davorin Dinić, Deyan V Gocic, Toma Bibić, Jelena Djordjevic, Natasa Ristic, Slobodan Miljković, Aleksandra Pavlović, Mladen Milojković, a reditelj je David Alić.

Nagrade i za najbolje glumce

Nagrada za najboljeg glumca na 10. međunarodnom festivalu za decu “ZajeČAR” dodeljena je Marijanu Josipoviću iz Gradskog kazališta “Joza Ivakić” iz Vinkovaca, za ulogu Vuka u predstavi “Crvenkapica”.

Nagrada za najbolju glumicu ovog festivala ide u ruke Margarite Kostuve iz državnog lutkarskog pozorišta Vidin iz Bugarske.

Specijalna nagrada za doprinos razvoju kulturne saradnje između NR Kine i Republike Srbije dodeljena je Pozorišnoj trupi provincije Henan u Kini.

“Jubilarni 10. Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR” bio je izuzetno posećen i sve predstave su odigrane u prepunoj sali zaječarskog teatra, tako da je u potpunosti ispunio očekivanja publike”, kažu organizatori.

Na festivalu je tokom 6 dana izvedeno 8 predstava za decu iz Srbije, Bugarske, Francuske Hrvatske i Kine od kojih komad ,,Mačak u čizmama “ zaječarskog teatre nije bio u konkurenciji za nagrade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije