Negujmo srpski jezik: Karavan kulture govora

Karavan kulture govora sprovodi se u okviru nacionalne kampanje „Negujmo srpski jezik“, koju realizuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tim povodom održana je edukativna tribina o unapređivanju kulture govora u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ Niš. Predavači, Slobodan Roksandić, master komunikolog, Arno Gujon, humanitarni radnik i dr Radovan Knežević, profesor dikcije (FDU) su ovom tribinom želeli da probude svest o značaju negovanja kulture govora.

Pravi predvodnik ovog Karavana je neko čija kultura govora može svima da posluži za uzor.

Arno Gujon je u Srbiju došao 2012. a tri godine kasnije postao srpski državljanin. Za sve to vreme marljivo je učio srpski jezik i kroz svoje javne govore poslao snažnu poruku da radom i trudom može mnogo da se postigne.

Već 15 godina Arno pokušava da putem svoje organizacije poruči da Srbi nisu monstrumi, da nisu zli, da nisu zveri. Kako bi to i dokazao, Arno se pridružio Srbima u maršu, u kojem se išlo od Beograda do Kosova peške. Tada je Arno, kako kaže, u potpunosti počeo da se identifikuje sa srpskim narodom.

Iako mu je često bilo jako teško da shvati neke srpske običaje i pravila ponašanja. Srpsko: dolazim za pet minuta, je ustvari uvek pola sata, u pekari nema dobar dan, molim vas jedan hleb, hvala, doviđenja – već samo: daj hleb. U gradskom prevozu se često osećao uvređenim kada mu neko kaže: ajd’ samo malo, a sada se, kaže, navikao na tu „srpsku neposrednost.“

Nije mogao ni da shvati zašto Srbi pljuju na malu decu i što im govore da su ružna. Arno je odlučio da nauči srpski, jer je želeo da sa ljudima priča u „originalu“, nije želeo da mu ljudi prevode. Nije mu bilo lako, ali je za nekoliko godina savladao srpski jezik tako da mu i mnogi od nas mogu pozavideti na rečniku.

Arno Gujon, Francuz koji je i dobrotvor Srba koji žive na Kosovu
Arno Gujon, Francuz koji je i dobrotvor Srba koji žive na Kosovu

„Izuzetno je važno da mladi širom Srbije čuju njegovu priču i dobiju na taj način podsticaj da se i oni više bave negovanjem kulture govora.“, kažu organizatori Karavana kulture govora.

Ideja je da se u svakom gradu organizuju i radionice sa mladima, koji će imati priliku da dobiju niz korisnih saveta ali i da kroz praktične vežbe dobiju uvid o tome o čemu bi konkretno trebalo više da rade da bi nadalje razvijali kulturu govora.

Radionice vode Slobodan Roksandić, master komunikolog i diplomirani glumci Marko Milovanović i Milan Bosiljčić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije