„Nebeska tema“ o Vladi Divljanu premijerno u Vilinom gradu

Film o Vladi Divljanu premijerno će biti prikazan u bioskopu „Vilin grad“ u Nišu u petak 17. maja od 20 časova. “Nebeska tema” scenariste i reditelja Mladena Matičevića je dugometražni dokumentarnii film sa elementima igranog o velikanu domaće rok muzike.

Premijera ovog omaža večitom dečaku sa beogradskih ulica prikazana je na njegov rođendan 10. maja u prepunoj sali Sava centra. Tog dana bi, da je bio živ, Vlada Divljan napunio 61 godinu

Vlada Divljan; Foto: NT

Priča o čoveku i umetniku

Oni koji očekuju pikanterije i otkrivanje intimnih detalja iz Divljanovog života biće razočarani. „Nebeska tema“ pokušava da predstavi čoveka i umetnika kroz njegova višegodišnja prijateljstva, i kroz njegove pesme koje sviraju najvažniji muzičari u regionu.

Kroz film se  hronološki prati Vladino odrastanje, karijera, usponi, padovi, ljubavi i poslednji dani. Svako od učesnika govori o Vladi i svom odnosu sa njim, ali takođe i o samom učesniku, njegovim emocijama i muzici.

Pre početka snimanja filma scenarista i reditelj Mladen Matičević svoju ideju i koncept predstavio je i Divljanovoj udovici Dini. Njoj se zamisao dopala i pristala je da bude jedan od naratora u ovom ostvarenju.

žena
Dina Divljan u sceni iz filma; Foto: NT

U “Nebeskoj temi” učestvuju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, koji su specijalno za ovu priliku snimili i u filmu izvode  nove verzije Vladinih pesama. Među njima su Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić, Mladen Juričić Max, Srđan Gojković Gile, Dušan Kojić Koja, Srđan Šaper, Goranka Matić, Momčilo Moma Rajin, Emil Tedeschi, Dina
Divljan…


Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima. Film je po formi i narativnoj strukturi sličan odnosno srodan svom glavnom junaku – istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan”, kažu u autorskom timu.
 

Film je snimljen na lokacijama u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju i na Braču.

Vlada Divljan preminuo je 4. marta 2015. godine od kancera.

Film uskoro u svim bioskopima

„Nebeska tema“ započinje svoj bioskopski život 16. maja, kada će početi prikazivanje u tri beogradska bioskopa: Kombank dvorana, Roda Cineplex i Cineplexx Ušće Shopping Center. Istog dana film će biti premijerno prikazan u Kragujevcu u bioskopu Cineplexx Kragujevac Plaza.

Već 17. maja biće održana premijera u Nišu u bioskopu Vilin Grad, a 22. maja u Novom Sadu u bioskopu Arena Cineplex.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Luksuz Konstantinove rezidencije iz 4. veka ponovo dostupan posetiocima

Vila sa peristilom, mozaici, ostaci dve ranohrišćanske crkve i...

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Najnovije