Najuticajniji američki saksofonista nastupa treće večeri Nišvila

Jedan od najuticajnih jazz muzičara od početka novog milenijuma nastupa na predstojećem Nišvilu u subotu 10. avgusta. Reč je Krisu Poteru koji nastupa sa internacionalnim trijom Freedom koji predvodi mađarski bubnjar Ferenc Nemteh i u kojem je i izraelski gitarista Gilad Hekselman.

Iako su i ostala dva člana ovog sastava već sada ostvarila impresivne karijere u SAD, sigurno najveća zvezda FN Freedom trija je saksofonista, vrhunski kompozitor i izuzetan bendlider – Kris Poter, koga najuticajniji kritičari smatraju “vodećim svetlom svoje generacije”.

Iako još nije prevalio pedesetu godinu, Kris Poter je prema oceni magazine Downbeat: “jedan od najproučavanijih (i najkopiranijih) saksofonista na planeti”.

Rođen je u Čikagu (1971. godine), a odrastao u Južnoj Karolini gde je veoma rano pokazao intersovanje za različite instrumente i muzičke stilove.

Ovaj moćni improvizator, najmlađi je muzičar koji je osvojio prestižno dansko priznanje “Jazzpar Prize”. Njegova impresivna diskografija sadrži dvadesetak albuma pod svojim imenom, a učestvovao je u snimanju još preko 150 albuma.

Nastupao je i snimao sa mnogim vodećim imenima jazz scene kao što su Herbie Hancock, Dave Holland, Pat Metheny, Patricia Barber, Kenny Werner, John Scofield, the Mingus Big Band, Jim Hall, Paul Motian, Dave Douglas, Ray Brown, James Moody, Joe Lovano, Mike Mainieri, Steely Dan, Steve Swalllow, Joane Bracken…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije