Najbolja knjiga za decu i mlade: Nagrada Grada Niša za Tanasijevića

Priznanje Grada Niša dobila knjiga “Uvod u njivu”

Nagradu Grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade u prošloj godini dobio je Rade Tanasijević za knjigu “Uvod u njivu”, u izdanju Biblioteke “Vlada Aksentijević” u Obrenovcu.

Rade Tanasijević dobitnik Nagrade Grada Niša za književnost za decu i mlade u 2018.
Rade Tanasijević dobitnik Nagrade Grada Niša za književnost za decu i mlade u 2018.

Ovo je razmatrajući pristigla dela na niškom književnom konkursu, jednoglasno odlučio žiri u sastavu: pesnik Peđa Trajković (predsednik), bibliotekar Dragana Pešić Glavašević i prof. dr Valentina Hamović, na sednici održanoj 15. marta 2019. godine.

Na konkurs objavljen decembra 2018. godine konkurisalo je oko 40 knjiga iz produkcijske 2018. godine.

U užem izboru žiri je uvrstio i sledeće naslove: „Poezija koja se gleda“ Dušana Pop Đurđeva, „Bandoglavić Strahinja“ Siniše Soćanina, „Ja sam Akiko“ Stefana Tićmija, „O ljubavi i drugim moronima“ Danijele Kostić, „Sara i januar za dve devojčice“ Zorana Penevskog, „Sazvežđe violina“ Vesne Aleksić i „Peta devojčica, Marja“ Gradimira Stojkovića.

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade
Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade, uži izbor

Žiri ističe osobene umetničke domete dela navedenih autora, ali je izdvojio knjigu “Uvod u njivu” zbog brižljivo negovanog jezičko-stilskog i narativnog postupka i autentičnog odnosa prema svetu prirode.

“Obrađivanje sopstvene njive ili vrta, zemaljska je slika biblijskog raja. U Tanasijevićevim pričama, priroda se objavljuje u poetskim slikama koje nas vraćaju prvobitnom liku življenja. Pred naletom civilizacijske zahuktalosti, autor podseća koliko se čovek udaljio od njene umirujuće prisnosti.”, navodi se u saopštenju stručnog žirija.

Knjigom „Uvod u njivu“, dečji senzibilitet se pažljivo uvodi u više sfere.

Priče Radeta Tanasijevića izvedene su u najboljem duhu pisaca poput Veljka Petrovića, Isidore Sekulić, Ive Andrića i Milovan Danojlića, čija su dela neizostavni deo školske lektire.

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade
Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade

Međunarodni dan knjige za decu

Na ovaj način obeležava se i 2. april, Međunarodni dan knjige za decu, od 1967. godine ustanovljen praznik dečje knjige, sa ciljem da se promoviše dečja književnost i čitanje, kao i da se skrene pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca.

Ovaj datum je odabran kao datum rođenja Hansa Kristijana Andersena, danskog pisca i proslavljenog pisca za decu.

Nagrada se ove godine dodeljuje treći put, a svečana dodela u Skupštini grada biće organizovana aprila ili maja 2019. godine.

Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije