Na Bubnju postavljena prva taktilna mapa na Brajevoj azbuci

Juče, danas, Bubanj! Slepi i slabovidi sada mogu da “vide” spomenik

U okviru spomen parka Bubanj u Nišu postavljena je maketa za slepe i slabovide osobe kako bi mogli da se upoznaju sa izgledom tri pesnice.

Ideja da se značaj nasleđa Bubnja načini pristupačnim i osobama sa invaliditetom potekla je od projekta “Juče, danas, Bubanj” koji je razvijen tokom KrenNI3 konferencije kreativnih industrija.

Na Bubnju postavljena prva taktilna mapa na Brajevoj azbuci; Foto: D. Vidojković
Na Bubnju postavljena prva taktilna mapa na Brajevoj azbuci; Foto: D. Vidojković

Naime, tim mladih koji su osmislili maketu Bubnja za slepe i slabovide su tokom protekle godine izradili taktilnu mapa koja dočarava izgled spomenika, tačnije, tri pesnice i koja je postavljena u memorijalnom parku Bubanj, nadomak spomenika.

Maketu je dizajnirala akademska umetnica Milena Lazarević.

“Osmislili smo maketu Bubnja za slepe i slabovide. Prema projektu je, u budućnosti, da se pored upoznavanja sa izgledom samog spomenika na Brajevom pismu može pročitati pesma Ivana Vučkovića o Bubnju. Takođe, želimo da postavimo QR kodove na nekoliko lokacija na Bubnju, čijim očitavanjem će svi posetioci Bubnja moći na različitim jezicima da saznaju sve informacije o ovom mestu.”, kažu predstavnici tima Kreni konferenicije.

Spomen-park Bubanj predstavlja spomen-kompleks, sagrađen u sećanje na streljane građane Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu i nalazi se jugozapadno od Niša, u niškoj opštini Palilula.

Spomen-park Bubanj je kao autentično mesto masovnog fašističkog terora, stavljen pod zaštitu države u maju 1973 godine.

U aprilu 1979. godine odlukom Skupštine Srbije spomen-park Bubanj proglašen kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Izradu pesnica finansijski su podržali Gradska opština Palilula i donatori KreNI konferencije koja je organizovana uz podršku Ambasade Holandije u Srbiji, Grada Niša, Erste banke i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Više o ovom projektu govriće  3. aprila na konferenciji za novinare: Aleksandar Ždrale, predsednik opštine Palilula, Snežana Andrić, predsednica Mladih Ambasadora, Matija Desančić, predstavnik tima sa Kreni konferenicije, Milena Lazarević, akademska umetnica i Nenad Radenković, Međuopštinska organizacija Saveza slepih Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije