Muzej u Pirotu čuva najstarije uskršnje jaje: Peraška iz 1917. godine

Najstarije uskršnje jaje čuvarkuća iz 1917. godine deo je kolekcije Muzeja Ponišavlja u Pirotu. U okviru zbirke religijsko-magijskog karaktera ova ustanova kulture poseduje kolekciju uskršnjih jaja koja trenutno broji oko 200 primeraka. Muzej čuva primerke i iz 1920, 1943. i 1954. godine.

Muzej Ponišavlja, između ostalih predmeta, čuva i zbirku od oko 200 uskršnjih jaja. To je kolekcija čiji su začeci krenuli još 1963. godine kada je Piroćanka Cvetanka Pešić poklonila Muzeju 13 uskršnjih jaja bojena korišćenjem tutkala.

Najstarija peraška je iz 1917. godine

Peraška je lokalni naziv za uskršnje obojeno jaje, a potiče od naziva perás, što znači šaren, našaran, šaranje krupnim šarama. Prilikom bojenja jaja za Uskrs prvo bojeno jaje „čuvarkuća“, obično se izdvaja.

Foto: Muzej Ponišavlja Pirot

Ono se najčešće boji crvenom bojom i tom jajetu se pridaje posebna magijska moć zaštite. Prvo ofarbano i išarano jaje često ima krst i ispisana slova H.V. ili „Hristos Voskrese“ sa godinom i mestom izrade. Takva jaja čuvarkuće su se i najduže očuvala u našem narodu, a najstarije takvo jaje sa godinom izrade 1917. i iscrtanom pčelom i slovima H.V. čuva Muzej Ponišavlja.

„Prvobitna kolekcija od 13 peraški se zahvaljujući izložbi „Sve nam krslo i vaskrlo“, koja je u Muzeju organizovana od 2002. do 2011. godine, vremenom uvećavala tako da sada broji preko 200. Najstarije jaje potice iz 1917. i to je poklon Muzeju, tehnika slikanja je voskom i ispiano je HV što znači Hristos voskrese i redak je primerak. Čuvamo i jaje iz 1920, 1936, 1961. godine. Sve se to saznaje na osnovu godine koja je ispisana ili utisnuta raznim tih tehnikama i načinima farbanja, pre svega voskom, na samoj ljusci jajeta“, kaže kustoskinja Tatjana Karanović.

Za bojenje se koristilo tutkalo, jaje se premazivalo, a onda se bojilo drugom bojom. Zatim se tehnikom oslikavanja voskom pomoću šaralice šaralo različitim ornamentima. Nakon toga se jaje kuvalo u crvenoj boji i onda su se dobijale predivne šare.

Pored toga, stara tehnika farbanja jaja je u vodi sa lukovinjom, raznim biljem i sokovima bilja.

Кolekcija uskršnjih jaja u Muzeju Ponišavlja čuva još i jaje iz Sukova iz 1920, sa ispisanom godinom, mestom i imenom Кokan, zatim jaje iz 1936, pa 1943, 1950. godine.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na...