Monografija o Vasiliju Perevalovu, doajenu niške vajarske scene

Promocija monografije o Vasiliju Perevalovu, doajenu niške vajarske scene, biće održana u petak, 29. marta 2019. s početkom u 13.30 sati u Oficirskom domu u Nišu.

U promociji će pored umetnika učestovati istoričari umetnosti Radmila Vlatković i Milica Todorović i pedagog Miroslav Petrović.

Promocija monografije "Vasilije Perevalov" u Nišu
Promocija monografije “Vasilije Perevalov” u Nišu

Monografija sadrži 120 strana, podeljena je na osam poglavlja i bogato ilustrovana sa osamdesetak kolor reprodukcija skulptura iz čitavoj opusa umetnika.

Autori tekstova su mr. Miodrag Anđelković, Radmila Vlatković i Milica Todorović.

U okviru poglavlja „Iz recenzije“ sakupljeni su i objavljeni tekstovi Vojislava Devića, Zlatimira Markovića i Miodraga Anđelkovića pisani povodom ranijih samostalnih izložbi umetnika.

Izradu fotografija i grafički dizajn potpisuje Danilo Dačić, dugogodišnji profesor Umetničke škole u Nišu.

Izdavač monografije je Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Promocija monografije "Vasilije Perevalov" u Nišu
Promocija monografije “Vasilije Perevalov” u Nišu

Stvaralački put Vasilija Perevalova (Niš, 1937) traje duže od pedeset godina.

Kada se nakon diplomiranja na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti (1963) vratio u rodni grad , počeo je profesionalnu karijeru koja se odvijala paralelno na dva koloseka: pedagoškom i umetničkom.

Sa nešto starijim kolegama (Aleksandar Šakić, Nikola Antov, Dušan Donkov) pripada generaciji umetnika koja je značajno doprinela razvoju i afirmaciji vajarstva u Nišu, ukuljučujući ga u aktuelne tokove.

Motivski repertoar dela Vasilija Perevalova ima svoje izvorište u svetu figuracije, zoomorfnim motivima i organskim formama, ali se u njihovoj skulptorskoj obradi umetnik opredelio za princip sublimacije i redukcije forme različitih nivoa, dajući svojim delima uglavnom karakter asocijativnog sa retkim ekskurzima u domen čiste apstrakcije.

Pored standardnih skulptorskih materijala (bronza, terakota, gips) često je eksperimentisao i ispitivao mogućnosti primene novih materijala u vajarstvu.

Sredinom sedamdesetih godina XX veka, počeo da radi u poliesteru kao prvi u Nišu i jedan od retkih u Srbiji. Od tada do danas, Peravalov koristi različite vrste veštačkih materijala pribegavajući raznovrsnim postupcima u radu i obradi, često obogaćujući svoje skulpture i hromatskim vrednostima.

Objavljivanje monografije „Vasilije Perevalov“ je ne samo doprinos razvoju publicistike ovog tipa već i svojevrsni omaž umetniku, simbolična zahvalnost sredine u kojoj živi, za doprinost koji je dao svojim pedesetogodišnjim stvaranjem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije