Monografija o Vasiliju Perevalovu, doajenu niške vajarske scene

Promocija monografije o Vasiliju Perevalovu, doajenu niške vajarske scene, biće održana u petak, 29. marta 2019. s početkom u 13.30 sati u Oficirskom domu u Nišu.

U promociji će pored umetnika učestovati istoričari umetnosti Radmila Vlatković i Milica Todorović i pedagog Miroslav Petrović.

Promocija monografije "Vasilije Perevalov" u Nišu
Promocija monografije “Vasilije Perevalov” u Nišu

Monografija sadrži 120 strana, podeljena je na osam poglavlja i bogato ilustrovana sa osamdesetak kolor reprodukcija skulptura iz čitavoj opusa umetnika.

Autori tekstova su mr. Miodrag Anđelković, Radmila Vlatković i Milica Todorović.

U okviru poglavlja „Iz recenzije“ sakupljeni su i objavljeni tekstovi Vojislava Devića, Zlatimira Markovića i Miodraga Anđelkovića pisani povodom ranijih samostalnih izložbi umetnika.

Izradu fotografija i grafički dizajn potpisuje Danilo Dačić, dugogodišnji profesor Umetničke škole u Nišu.

Izdavač monografije je Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Promocija monografije "Vasilije Perevalov" u Nišu
Promocija monografije “Vasilije Perevalov” u Nišu

Stvaralački put Vasilija Perevalova (Niš, 1937) traje duže od pedeset godina.

Kada se nakon diplomiranja na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti (1963) vratio u rodni grad , počeo je profesionalnu karijeru koja se odvijala paralelno na dva koloseka: pedagoškom i umetničkom.

Sa nešto starijim kolegama (Aleksandar Šakić, Nikola Antov, Dušan Donkov) pripada generaciji umetnika koja je značajno doprinela razvoju i afirmaciji vajarstva u Nišu, ukuljučujući ga u aktuelne tokove.

Motivski repertoar dela Vasilija Perevalova ima svoje izvorište u svetu figuracije, zoomorfnim motivima i organskim formama, ali se u njihovoj skulptorskoj obradi umetnik opredelio za princip sublimacije i redukcije forme različitih nivoa, dajući svojim delima uglavnom karakter asocijativnog sa retkim ekskurzima u domen čiste apstrakcije.

Pored standardnih skulptorskih materijala (bronza, terakota, gips) često je eksperimentisao i ispitivao mogućnosti primene novih materijala u vajarstvu.

Sredinom sedamdesetih godina XX veka, počeo da radi u poliesteru kao prvi u Nišu i jedan od retkih u Srbiji. Od tada do danas, Peravalov koristi različite vrste veštačkih materijala pribegavajući raznovrsnim postupcima u radu i obradi, često obogaćujući svoje skulpture i hromatskim vrednostima.

Objavljivanje monografije „Vasilije Perevalov“ je ne samo doprinos razvoju publicistike ovog tipa već i svojevrsni omaž umetniku, simbolična zahvalnost sredine u kojoj živi, za doprinost koji je dao svojim pedesetogodišnjim stvaranjem.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na...